Derfor blev justitsminister 'lynafleder' efter minkskandale

Justitsminister Nick Hækkerup lå syg, da regeringen traf beslutningen om at aflive alle mink, men i dagene efter skandalen begyndte at rulle, fik han besked på at gå i medierne af Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kørte justitsminister Nick Hækkerup (S) i stilling som en form for lynafleder i ugerne efter minkskandalen.

Da selve beslutningen blev truffet i regeringens koordinationsudvalg, lå han syg med covid-19 - også i de efterfølgende dage. Men da kritikken begyndte at hagle ned over regeringen i ugerne efter beslutningen, blev Nick Hækkerup sendt i byen.

Udspørger Jakob Lund Poulsen kredsede i sine spørgsmål om, hvorfor Nick Hækkerup fik den rolle i forløbet, selv om han hverken var med på KU-mødet eller i de efterfølgende dage, hvor lovhjemmel blev diskuteret indgående i hans ministerium – ligesom han det heller ikke var i hans ministerium, hvor spørgsmålet om lovhjemmel lå.

Hvorfor skulle han være 'lynafleder', når nu han ikke havde været inde over sagen, lød det fra udspørger Jakob Lund Poulsen. 

Først og fremmest mente Nick Hækkerup, at Mette Frederiksen selv skulle svare på det spørgsmål senere, men begav sig alligevel ud i en forklaring.

"Jeg ved ikke, om lynafleder er det rigtige ord, men det har vel handlet om at kaste nogen ind i debatten, der kan stille os et bedre sted. Der står man jo med en autoritet med Justitsministeriet i ryggen", sagde han,

Mette Frederiksen skrev bl.a. til ham i en SMS:

"Der skal bare kæmpes tilbage på deres usandheder. (…) Du må tage nogle flere runder på mink de her dage, så de ikke får lov til at lyve".

Så det var for at skabe klarhed i debatten, lød det fra udspørger Jakob Lund Poulsen.

"Jeg håber ikke, hun har tænkt, at nu sætter vi fjolset i spidsen for det", svarede en storsmilende Nick Hækkerup.

Kendte ikke til manglende hjemmel

Nick Hækkerup kunne af gode grunde ikke kaste nyt lys på selve forløbet om aflivningen af alle mink og de efterfølgende dages håndtering, der bl.a. inkluderede et brev til minkavlerne, fordi han lå feberramt derhjemme med covid-19.

Til gengæld var han klar i mælet om, at det havde været på sin plads, hvis statsministeren og hendes departementschef var blevet orienteret om, at der ikke var hjemmel til beslutningen om af aflive alle mink, før det blev meldt ud på et pressemøde den 4. november.

Adspurgt, om hun skulle have sagt det på pressemødet:

"Det er jeg stensikker på, hun havde gjort, hvis hun havde vidste det", fastslog han.

Han mente også, at det påhviler både embedsværket og ministrene at rejse flaget, hvis der mangler hjemmel.

"Hvis man sidder med en aktiv viden om, at der ikke hjemmel til at træffe en beslutning, så vil jeg have en klar forventning om, at embedsværket gør opmærksom på det. Det gælder også ministrene, hvis sagen er klar nok for dem", lød det fra Nick Hækkerup, der dog fulgte op om et forbehold for ministeren

"Når jeg siger, at det for en minister er lidt sværere, er det, fordi vi ligger til grund, at det materiale vi får, er komplet", sagde han.

Tidligere er det blevet dokumenteret i kommissionen, at sundhedsminister Magnus Heunicke, som ifølge flere vidner talte for aflivning af alle mink på mødet den 3. november, allerede den 1. oktober godkendte et beslutningsdokument, hvor der netop stod, at en sådan løsning ville kræve hjemmel.  

Vi har dog endnu ikke sundhedsministerens udlægning af den godkendelse.

Nick Hækkerup blev også holdt op på, at der var drøftelser i hans eget ministerium om den manglende lovhjemmel umiddelbart efter beslutningen.

"Der er en diskussion, om der hjemmel eller ej mellem vores hus og Miljø- og Fødevareministeriet", sagde han.

"Jeg synes, det ville have været på sin plads, hvis min departementschef og Statsministeriet havde været orienteret, om at der var et hjemmelsspørgsmål her", sagde han.

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle