Det Økologiske Råd: Begyndelsen til enden for Roundup

Nu skal der virkelig arbejdes på at gøre glyphosat overflødigt, så glyphosat om fem år helt bliver forbudt, mener organisationen Det Økologiske Råd.

EU's appel-komité har mandag givet sprøjtemidlet glyphosat en godkendelse for fem år.

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd finder, at det er et stort fremskridt, frem for de 15 år, og senere 10 år, som EU-Kommissionen har spillet ud med. FN's cancerforskningscenter, IARC, finder at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende, mens EU's fødevareagentur, EFSA, er uenig.

"Nu bør det være klart for alle, at vi skal i gang med afviklingen af det enorme forbrug af glyphosat – så det kan være afviklet om 5 år og erstattet af noget mindre skadeligt – såvidt muligt af ikke-kemiske behandlinger og forebyggelse af skadevoldere", udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Ifølge Det Økologiske Råd ser glyphosat ud til at have skadelige effekter på organismer i vandmiljøet og muligvis på bier.

1,3 mio. europæere har skrevet under på ønske om forbud mod glyphosat.

Organisationen mener, at tre anvendelser let kan undværes, samtidig med at de er særligt problematiske, da mennesker og dyr her i særlig grad udsættes for stoffet:

  • Sprøjtning af korn lige før høst – hvor det giver særligt højt indhold i kornet – i Danmark kun til foderbrug
  • Brug i private haver
  • Sprøjtning på offentlige arealer, f.eks. parker

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle