Det her kan meget vel blive værre end finanskrisen

Økonom spår smalhals i Danmark helt frem til 2027.

Han kunne se finanskrisen på sine tekniske modeller.

Og ifølge stifteren af finanshuset Demetra, Svend Jørgen Jensen, så er vi ikke på vej ind i bedre økonomiske tider lige om lidt.

- Jeg er ikke sat i verden for at behage nogle, jeg er sat i verden for at fortælle, hvad jeg kan se, siger han og peger på, at en række forskellige økonomiske indikatorer peger i samme retning, nedad.

- Beskæftigelsen er begyndt at vende og bliver dårligere, siger han og peger helt fundamentalt på, at antallet af byggetilladelser er markant faldende.

- Mit gæt er, at vi får en voldsom nedtur i den økonomiske aktivitet i byggesektoren, siger han og peger på, at konjunkturnedgangen slår igennem i andet kvartal – og det bliver ganske dybt.   

- Nogle gange får vi kun en slow down. Men det bliver til en recession denne gang, siger han og peger på, at centralbankerne har været med til at skubbe på.

- Det her minder om den store depression, fordi der er sendt alt for mange penge ud. Min opfattelse er, at vi ikke kan nøjes med minus en eller to procent negativ vækst. Det bliver værre. Vi kan meget vel komme under 2009-situationen, siger han med henvisning til den økonomiske nedgang under finanskrisen, der ellers regnes som den værste økonomiske krise siden depressionen tilbage i 1930’erne.  

Svend Jørgen Jensen var ude med den samme forudsigelse i DM&E Magasinet sidste år.

Ifølge økonomen ændrer den aktuelle udvikling i krigen i Ukraine ikke på det store makrobillede, når han analyserer på situationen i de her dage - aktuelt med et indlæg på DM&E's Vidensdage i Vingsted.   

- Det handler om mennesker. Når pengemængden steg helt vildt, så kunne forbrugerne først ikke bruge dem under Covid-19. Når de så køber de sko, som de kan få fat i, og der ikke er flere på lager, så begynder inflationen og købekraften formindskes. Det var en fejl, at der blev pumpet så mange penge ud, mener han.

Renterne falder

For dem som er meget eksponeret i boliglån, så kan der dog også være lidt håb midt i det mørke fremtidsbillede fra Svend Jørgen Jensen.

Aktuelt har renterne været faldende på det seneste. Og renterne vil fortsætte med at kigge nedad, mener han.   

- Vi står overfor en faldende inflation, der i slutningen af 2023 vil nærme sig 2-3 procent og dermed står vi også overfor et større rentefald, ligesom under finanskrisen, lyder vurderingen. 

Han mener, at råvarer vil fortsætte med at falde i pris, når folk har mindre råd til at forbruge. Det kommer til at smitte af på landbrugets afgrøder.

- Vi er over toppen i afgrødepriserne. De skal egentlig bare forsøge at afsætte deres korn så langt ud i fremtiden, selvom de ikke ramte toppen, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle