- Det her skal der findes en løsning på

En lille gruppe af unge landmænd omkring 40 år, der får etableringsstøtte fra EU, kommer i klemme mellem to ordninger, når ny ordning fra 2023 bliver indført.

I erkendelse af, at de europæiske landmænd bliver ældre og ældre, giver man i EU støtte til landmænd under 40 år, der starter landbrugsvirksomhed op. I forbindelse med den nye landbrugsreform, ændrer man dog i ordningen. I stedet for et årligt beløb i fem år skal støtten fremover udbetales kun én gang. Det gælder fra 1. januar 2023.

Det skifte betyder, at enkelte landmænd kommer i klemme i overgangen mellem de to regelsæt. Det påpger Sønderjysk Familielandbrugs formand Antoni Stenger, som i denne uge havde allieret sig med Landbrug & Fødevarer og Landbrugsrådgivning Syd om sagen. De var onsdag taget til Christiansborg for at fortælle politikerne om problemet.

Fylder 41 år

Fra Antoni Stegner lyder et skøn, at et sted mellem 15 og 50 landmænd kommer i klemme mellem de to ordninger.

Med sig på Christiansborg havde de et eksempel på en sådan landmand, der risikerer at skulle vinke farvel til 100.000 kroner, som han har budgetteret med, da han i 2019 søgte om etableringsstøtten til unge landmænd under den gamle ordning, hvor støtten udbetales årligt i fem år.

Ifølge Landbrugsstyrelsen kan landmænd, der har fået støtte under den gamle ordning, søger over i den nye ordning, hvor der er en engangsbetaling på op til 745.000 krone. Gør de det, vil de få modregnet det beløb, som de allerede har fået. Problemet i det eksempel, Antoni Stenger og kompagni havde taget med til Christiansborg, er dog, at den pægældende landmand bliver 41 år 22. august i år, Og så er han altså over 40 år næste år og kan derfor ikke søge over i den nye ordning, som reglerne er nu.

- Når de her unge landmænd er i gang med en ordning, kan man da ikke bare rive tæppet væk under dem på den her måde, siger Antoni Stenger.

Han fortæller, at på Christiansbrog opfordrede man politikerne til, at der laves en overgangsløsning for de få landmænd, der kommer i klemme. Efter at have talt for Miljø- og Fødevareudvalget stødte gruppen på gangene på Christiansborg ind i fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Vi sagde til ham, det her skal du altså se at få ordnet, lyder det fra Antoni Stenger.

Det skal løses

Netop fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal nu også forholde sig til spørgsmålet. Det fortæller Venstres Erling Bonnesen, der som landbrugsordfører for Venstre lyttede med, da den sønderjyske delegation besøgte Miljø- og Fødeudvalget på Christiansborg.

- Når du som ny ung landmand har fået bevilliget etableringsstøtte i en periode på fem år, duer det jo ikke, at de midt i perioden bliver klippet midt over, siger han,

Han foræller, at udvalget nu har bedt fødevareministeren svare på, hvad han vil gøre ved problemet.

- Det her skal der findes en løsning på. Det bør jo kunne klares via en overgangsordning, hvor de, der startede på den gamle ordning, kan køre på den, til den er færdig. Det er da helt oplagt, siger Erling Bonnesen.

De unge skal ind

Fra Antoni Stenger lyder det, at han nu afventer, hvad Rasmus Prehn vender tilbage med, men han forventer, ministeren vil hjælpe de unge landmænd

- Vi står jo netop og mangler unge landmænd, siger han.

Faktaboks

Støtte til unge landbrugere

  • Siden 2014 har landmænd under 40 år kunnet få støtte fra EU, hvis de starter landbrugsvirksomhed.
  • Hidtil er støtten givet over en fem-årig periode. I 2022 udgør støtten omkring 990 kr. pr. hektar, og man kan maks. få til 90 hektar
  • Fra 1. januar 2023 bliver støtten udbetalt via et éngangsbeløb på op til 100.000 euro, cirka 745.000 kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle