Det offentlige køber stort ind af økologiske fødevarer

Storkøkkener i det offentlige, såsom vuggestuer og sygehuse, køber 41 procent økologi. Det glæder L&F, som samtidig ser et uudnyttet potentiale i det private.

Når frokosten bliver serveret i det offentliges børnehaver, kantiner og sygehuse er en stor bestanddel lavet på økologiske fødevarer.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den offentlige sektor aftager 41 procent af det samlede salg til foodservice.

Foodservice er servering af mad i storkøkkener som f.eks. institutioner, kantiner, restauranter og catering.

I kantinerne på de private arbejdspladser består indkøbet af 20 procent økologi, men det potentiale er større, mener Landbrug & Fødevarer.

"Tidligere var køkkenerne i de private arbejdspladser og hoteller og restauranter lidt bagud med økologiske fødevarer sammenlignet med de offentlige køkkener, men det er tydeligt, at de private køkkener virkelig er kommet godt med i de sneste par å. Men der er fortsat et rigtig stort økologipotentiale i den private sektor", siger Mette Jasper Gammicchia, afdelingsleder i afsætning, ernæring og markedsudvikling i L&F.

Havregryn og mel fylder mest på økofronten

Der har været en generel stigning af den samlede andel økologiske varer til foodservice fra 10,9 procent i 2018 til 11,6 procent i 2019. Den udvikling må gerne blive ved, lyder det fra L&F.

"Stigningen viser, at de de professionelle køkkener i større grad er villige til at betale en højere pris for råvarer, der tilægges en merværdi. Det er rigtig godt for både de økologiske og konventionelle landmænd, der i det daglige bestræber sig på at producere fødevarer af høj kvalitet til de danske køkkener", siger Mette Jasper Gammicchia.

Kolonialvarer såsom kaffe, müsli og krydderier er den største post i statistikken med sine 35 procent af det samlede salg. Den næststørste gruppe er mejeri med 30 procent.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle