Det, vi digitaler om i landbruget

Af Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse.

Da jeg var barn, var digital mest noget, man snakkede om, når man ønskede sig et nyt smart armbåndsur. I dag kan børn ”digitale”, før de rigtig kan tale, og i det hele er digitaliseringen nu uendeligt mange flere steder end rundt om håndleddet. Og selvfølgelig også i hverdagen hos de danske landmænd.

Og faktisk er vi i Danmark meget langt fremme på det digitale område. Det skal vi blive ved med at være! Og derfor glæder jeg mig meget over, at der er mange spændende ting på tegnebrættet i et godt samarbejde mellem Seges og DLBR. Det samarbejde, vi har en lang og god tradition for, giver også her rigtig god mening, fordi det minimerer udgifterne og øger mulighederne på det digitale felt. Der er masser af gode grunde til øget digitalisering i dansk landbrug. Vi bruger de digitale værktøjer til at få en lettere hverdag, øge effektiviteten, skabe mere innovation og ikke mindst at skærpe blikket mod bundlinjen.

På min egen bedrift har jeg brugt mange rådgivningstimer til at komme ud i selv de mindste kroge for at blive skarpere på, hvad jeg kan bruge det daglige datamateriale fra mine malkerobotter til.

I de sidste par år har vi eksperimenteret med at flow-måle alt grovfoderudbytte pr. slæt og pr. mark, så vi ved, hvad der ligger i siloen, og hvad den enkelte mark har givet. Og jeg har netop vendt med min DLBR-planteavlskonsulent, hvad vi kan bruge det til derudover.

Og det at bruge data effektivt er netop nøgleordet her. I starten med malkerobotterne oplevede jeg, at man kunne blive druknet i data, uden at den viden blev handlingsorienteret. Derfor er det altafgørende, at vi bliver dygtige til både at forstå og reagere rigtigt på data. Ellers forvirrer det i mine øjne mere, end det gavner, og resultaterne udebliver selvsagt.

Brugt rigtigt er det digitale indblik med til at holde os skarpe. Der er ikke noget, der er lige meget, og ikke noget, der bare skal passe sig selv, mens vi kigger væk og håber på det bedste. Vi bliver altid klogere af at følge op. Derfor ser jeg også meget frem til, at vores data kan tilrettelægges, så de passer til den enkeltes rolle på en bedrift. Og endnu mere spændende bliver det, når der kommer opfølgninger og realtidsdata – altså aktuelle tal. Det giver os hurtigere og mere vedkommende opfølgninger, og det bliver derfor også meget nemmere at gribe ind. Jeg fik mit digitalur dengang, men det blev hurtigt lidt kedeligt... Det gør den digitale rejse, vi er på nu, til gengæld ikke. Så skynd dig om bord, hvis du ikke allerede er med.

Rigtig god tur!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle