Det vietnamesiske marked 'genåbnes' for dansk landbrug

Efter en årrække med krise er det vietnamesiske marked igen på vej op. Sammen med et DANIDA-samarbejde åbner det nye muligheder for dansk landbrug

Et DANIDA myndighedssamarbejde i Vietnam genåbner det vietnamesiske marked for dansk landbrug. 

Det økonomiske opsving i Vietnam giver, sammen med et DANIDA-samarbejde og en kommende frihandelsaftale mellem EU og Vietnam, muligheder for dansk landbrug og danske virksomheder.

Det fortæller Bo Mønsted, handelschef på den danske ambassade i Vietnam.

”Det er stadig 'early days' med opsvinget, men der åbner sig muligheder for eksport af svinekød og materiel. Den voksende middelklasse efterspørger mere og mere fødevaresikkerhed. Den slags er endnu vanskeligt at finde, og dér har dansk landbrug en mulighed”, siger Bo Mønsted.

For det første betyder opsvinget at Vietnam har en voksende middelklasse, som begynder at efterspørge fødevarer med høj sikkerhed. Dette afspejles også i, at der dukker flere og flere supermarkeder op. 

Bo Mønsted fortæller desuden, at flere danske virksomheder allerede har succes i Vietnam, både med eksport og produktion. 

”Danish Crown klarer sig godt hernede, og en række firmaer har allerede eksporteret udstyr i forbindelse med opbygningen af større svineavl”, siger Bo Mønsted. 

Lige nu er markedet dog klar på danske fødevarer, især grise, mens man også forventer, at danske virksomheder vil kunne byde ind med knowhow og maskineri til bygningen af to til tre slagterier omkring Hanoi. 

videreførsel af et godt samarbejde

Danmark har i mange år haft et DANIDA-udviklingsprogram med Vietnam, hvor fokus lå på dambrug og fiskeri

”Så det er egentlig bare en videreførsel af det gode eksisterende samarbejde, og det er begge parter heldigvis enige i”, siger Bo Mønsted. 

Det nye program har fokus på Vietnams svineproduktion, som de senere år har været igennem en krise. 

”Man havde egentlig en vis eksport af svinekød, blandt andet til Kina. Men da efterspørgslen forsvandt gik bunden ud af markedet og priserne faldt dramatisk”, siger Bo Mønsted. 

Siden har Danmark og Vietnam haft et myndighedssamarbejde omkring landets svineproduktion. Særligt fødevaresikkerheden og opbygningen af reelle industri-slagterier er fokuspunkter i samarbejdet.

”Vietnams svineproduktion og fødevareproduktion er for så vidt ret godt med. Men den meste slagtning foregår stadig traditionelt, så vi arbejder på at få bygget nogle rigtige slagterier med tilhørende kontrol og sikkerhed”, siger Bo Mønsted. 

Et stort marked

Det er et stort marked der nu ’genåbnes’ for Danmark. 

Price Waterhouse Cooper har i deres ”The World in 2050” spået, at Vietnam frem mod 2050 vil være dét land, som tager det største spring opad på de globale økonomiske rangeringer. 

”Den vietnamesiske forbruger er vedholdende, når man først er kommet ind på markedet med et godt ry. Men man skal stadig være konkurrencedygtigt”, siger Bo Mønsted. 

Han tilføjer at tilliden til lokale fødevarer er i bund, og at det er dér Danmark blandt andet har en fordel. 

Foruden fødevarer og slagterimaskineri vil Bo Mønsted ikke afvise at der også kunne være et marked for landbrugsmateriel. 

At de Danske muligheder på det Vietnamesiske marked, og også myndighedssamarbejdet, hænger sammen med fødevaresikkerhed og kvalitet, passer godt ind i forhold til det White Paper, som Food Nation udgav i sidste uge

Tidligere på året skrev LandbrugsAvisen.dk om et myndighedssamarbejde med Colombia. Samarbejdet handlede blandt andet om, at Danmark skulle hjælpe med at få styr på fødevaresikkerheden og antibiotikaforbruget i den colombianske svineindustri. 

Emneord

eksport

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle