Det vil være nemmere bare at lukke landbruget, men er det etisk forsvarligt?

Dette er 'Ordet er frit'. Nedenstående er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Landbruget kan ånde lettet op – for nu. Regeringen er netop kommet med et meget længe ventet udspil for klimaregulering af landbruget, og som fødevareminister Rasmus Prehn gentagne gange sagde:

"Vi skal udvikle og ikke afvikle landbruget".

Selvom aftalen endnu ikke er forhandlet på plads med de øvrige partier, så ser det ud til, at regeringen fortsat ønsker en stærk dansk fødevareproduktion. Det var ikke en selvfølge. Det er ikke alle, der kan se idéen i det. Landbruget er nemlig storudleder af CO2 og en akilleshæl for Danmark på vejen mod CO2-neutralitet.

Skal der være plads til et dansk eksportlandbrug i fremtiden, så skal landbruget fortsat og i endnu højere grad overbevise danskerne om, at I har license to produce.

Det kan virke uretfærdigt. I Danmark er vi storforbrugere, der flittigt importerer tøj fra Bangladesh produceret under kummerlige forhold og Iphones fra Kina med råstoffer, vi kun kan gisne om, hvordan er fremstillet. Produkter vi danskere er storforbrugere af, men som vi ingen kontrol har med, om er produceret etisk forsvarligt og bæredygtigt. I Danmark har vi ikke ret mange produktionserhverv tilbage. Landbruget er et af de få. Derfor fylder I meget. Sviner meget. Står for en stor andel af Danmarks CO2-regnskab.

Selvom det gør det svært for Danmark som land at nå CO2-målene med en så stærk landbrugssektor, har vi, som videnssamfund en forpligtigelse til netop at tage den udfordring op og finde de rette løsninger, der kan omstille og udvikle landbruget frem for at afvikle det. Den lette løsning ville være at sætte store begrænsninger for dansk landbrug, udfase produktionen og få andre lande til at producere vores og andre landes fødevarer. Men er det etisk forsvarligt? Endnu engang blot at skubbe en beskidt produktion ud af landet frem for at gøre noget ved den?

Jeg er, ligesom vores fødevareminister, af den holdning, at vi bør tage den svære opgave på os og i dialog og samarbejde mellem forskning, landmænd, virksomheder, politikere og borgere arbejde benhårdt på at nå klima, miljø, biodiversitets- og dyrevelfærdsmål uden at reducere produktionen.

Kristian Sloth, ansat i Greenpeace, skriver i en kronik i Ræson 05.05.2021 (Kristian Sloth: Landbruget er en elendig forretning for det danske samfund RÆSON (raeson.dk)), at dansk landbrug koster skatteyderne mange penge og er "en elendig forretning for det danske samfund".

Hans argumentation er, at Landbruget (…) betaler årligt cirka 6 mia. kr. i skat. Men erhvervet modtager samtidig årligt cirka 7,5 mia. kr. i offentlig støtte og får altså mere i støtte, end det betaler i skat. Dertil kommer en stor forurening fra bl.a. ammoniak, som har store samfundsomkostninger.

Jeg ved ikke, om han har ret i sine tal og beregninger, men selvom han har, bør vi stadig overveje, om det vil være etisk forsvarligt at lukke dansk landbrug for endnu engang at lade andre lande producere de varer, der sviner mest?

Forureningen fra produktionen bliver ikke mindre ved, at det sker uden for Danmarks grænser. Vi skal derfor lovgive således, at man stadig kan producere og eksportere i Danmark. Det globale CO2-regnskab bliver kun bedre, hvis vi formår at skabe incitamenter og afgifter, der gør, at produktionen bliver stadigt mere klimavenlig og bæredygtig.

Formår vi det, har vi fundet nøglen til en grønnere klode.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle