DF: Dan J. er skurken, ikke Gjerskov

Hverken DF eller Venstre ønsker at rejse en sag mod tidligere fødevareminister Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov (S) vildledte Folketinget, da hun som fødevareminister i 2011-2013 sagde, at landmænd ville få randzonekompensation. Senere, i 2014, viste det sig, at landmændene ikke fik kompensation.

Derfor bør Folketinget rejse en sag mod Mette Gjerskov for at have overtrådt ministeransvarsloven. Sådan lyder forslaget fra Flemming Fuglede, formand for Bæredygtigt Landbrug.

Umiddelbart møder forslaget ingen opbakning fra Dansk Folkeparti og Venstre, dermed tegner sig ikke flertal for at rejse en sag.

Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, mener, at nuværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) er skurken.

"Jeg synes, de skyder ved siden af," siger René Christensen om BL-forslaget.

Venstres mål er at få afskaffet randzonerne, ikke at gå efter Mette Gjerskov.

"Venstres position er, at vi går efter sagen, ikke personen. Det, som jeg og Venstre går efter, er at få de tvungne randzoner væk," siger Erling Bonnesen, fødevareordfører for Venstre.

Han afviser ikke, at det skal undersøges nærmere, om Mette Gjerskov har brudt ministeransvarsloven, men det kræver nye oplysninger, siger han.

"Det er alvorlige anklager, at hun skulle have vildledt Folketinget. Hvis der kommer nye, håndfaste oplysninger frem, så vil vi forholde os til dem," siger Erling Bonnesen.

DF: Mette Gjerskov troede på kompensation

René Christensen, DF, tror ikke, at Mette Gjerskov har udtalt sig i strid med egen viden på daværende tidspunkt.

"Det var en helt klar forudsætning, at der skulle ske kompensation. Jeg synes egentlig ikke, hun har gjort noget forkert."

"Hvis man endelig skulle køre sag mod nogen, så burde det være Dan Jørgensen. Han vil jo ikke fjerne randzonerne. Socialdemokraterne kan jo ikke først sige, at der vil være kompensation og så bagefter ikke give kompensation, hvilket var en forudsætning for loven. Så er han selvfølgelig bundet af det, indtil loven laves om," siger René Christensen.

"Det andet bliver svært at bevise. Jeg tror, at Mette Gjerskov vidste, at det ville blive svært, men at hun troede på, at det kunne lade sig gøre. Det troede vi andre jo også, da vi indførte det," siger René Christensen.

I strid med EU-regler

At Dan Jørgensen alligevel valgte at indføre randzonerne - selvom kompensation viste sig at være i strid med EU's regler om dobbeltstøtte, ifølge regeringens vurdering - er under al kritik, mener han.

"Det kunne vi aldrig finde på at gøre over for et andet erhverv," siger René Christensen.

"Det er jo ham, der bare har sagt, at nu betaler vi ikke kompensation. Og det er jo ikke noget, vi blev orienteret om. Vi måtte selv opdage det. Så skulle han have sagt til landmændene, at fra x dato er randzonerne et frivilligt miljøtiltag. Det valgte han ikke at gøre, for Dan Jørgensen kører efter sin egne regler," siger René Christensen.

Midlerne, der skulle bruges som kompensation for randzonerne, uddeles i stedet som tilskud til specifikke formål - med puljer, der udelukkende kan søges af landbrug med randzoner.

Det har ikke været muligt at få kontakt til Liberal Alliance og De Konservative.

Faktaboks

En minister kan straffes, når vedkommende 'giver folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen.'

Kilde: Lov om ministres ansvarlighed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle