Diegivningsnorm justeres igen: 20-30 kr. at spare pr. årsso

118 gram fordøjeligt protein til diegivende søer lyder den seneste norm, der netop er blevet justeret, på.

For et par år siden blev diegivningsnormen justeret op til 125 gram fordøjeligt protein pr. FEso, men siden har nye forsøg gjort, at der i 2016 kom en anbefaling om at skrue ned til 120 gram, og nu er proteinmængden blev justeret yderligere ned i en ny norm fra Seges Svineproduktion, der er sat til 118 gram fordøjeligt protein pr. FEso.

Ifølge Seges Svineproduktion er der penge at hente ved at anvende 118 gram freme for 125 gram fordøjeligt råprotein.

»Hvis man går fra at følge normen fra 2015 til at følge den nye, kan der være op til 20-30 kr. at spare pr. årsso«, lyder meldingen fra Seges Svineproduktion.

Fordelen ved at følge den nye norm er, at søerne opnår samme produktivitet ved mindre protein og ændret aminosyresammensætning.

»Konkret kan man spare cirka 3,5-4,5 kr. pr. 100 FEso afhængig af råvarekombination«, siger Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent i Seges Svineproduktion, som sammen med Ervhervs-PhD-studerende Camilla Kaae Højgaard har gennemført forsøget, der ligger til grund for normændringen.

 

Mindre protein giver bedre foderudnyttelse

Forsøget, som har dannet grundlag for den nye norm, er blevet gennemført i en besætning, hvor der blev givet foder med konstant lysinindhold, men med et stigende indhold af protein fra meget lave niveauer.

»Forsøget viste en markant positiv effekt af stigende protein på både kuldtilvækst og fravænningsvægt indtil et knækpunkt, hvorefter der ikke var effekt af stigende proteinniveau. Dette er et udtryk for, at mindre protein med den rette aminosyresammensætning giver en bedre foderudnyttelse«, siger Camilla Kaae Højgaard.

Lysinindholdet er i den nye norm fastholdt på 7,7 gram, mens methionin er justeret fra 2,46 gram til 2,4 gram og valin er gået fra 5,85 gram til 5,3 gram.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle