Direktør efter brand: Vi forventer at køre igen om få dage

Det var kun en biproduktion, der blev ramt af branden tirsdag morgen - men den indbringer 10.000 kr. i timen.

”Når uheldet nu er ude, så er omfanget heldigvis ikke så voldsomt, som det kunne være, men det er stadig så voldsomt, at vi vælger at lukke produktionen, indtil det udbedret.”
 
Sådan siger Ronnie Nielsen, adm. direktør hos AKV Langholt i Nordjylland.
 
Ved firetiden tirsdag morgen kunne en af operatørerne på kartoffelmelsfabrikken se, at temperaturerne steg til et unaturligt højt niveau i en silo. Sådan blev branden opdaget.

Branden var opstået i en sideproduktion – altså ikke i selve kartoffelmelsproduktionen. I en sidestrøm udvindes proteiner fra kartoflerne. De sælges primært til animalsk foderproduktion, hvor eksempelvis smågrise og mink fodres med det. I sidestrømmen – konkret er der tale om et rør, der føres hen til en 20 kubikmeter stor silo – en del af et tørreri, hvor proteinerne blandes med luft og tørres. Herefter griber filterposer proteinerne igen. Det var filterposerne i denne silo, der gik ild i.

Hovedproduktionen er ikke berørt af branden, men den er alligevel lukket ned.

”Det koster 10.000 kr. i timen, når proteinproduktionen ikke kører, så derfor vælger vi ikke at køre fabrikken videre uden den”, forklarer direktøren.

Ronnie Nielsen vurderer, at kampagnen - som kører i døgndrift - forlænges med en til to dage, men at den fortsat kan sluttes inden jul, som vanligt. Det afhænger dog af, om reparationen som planlagt kan klares på en til to dage og størrelsen på årets høst.

”Det giver en ekstra udgift og er en gene for landmanden at udsætte kampagnen, men det er desværre nødvendigt”, konstaterer direktøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle