Direktør om nyt, stort græs-samarbejde: "Hellere lille og vågen"

Selvom Vestjyllands Andel tirsdag har fået skærpet konkurrencen om græsprotein betragteligt, ryster direktør Steen Bitsch ikke på hånden.

Tirsdag blev det offentliggjort, at tre af landbrugets store drenge, DLG, Danish Agro og DLF, er gået sammen om at ville producere græsprotein.

Det får dog ikke direktør i Vestjyllands Andel Steen Bitsch, som er i gang med samme projekt, til at ryste i bukserne.

"Hellere lille og vågen end stor og doven", lyder det kækt fra direktøren, der fortsætter:

"Vi har hele tiden ment, at man skal passe på med at gøre det for kompliceret, når der er tale om et udviklingsprojekt. Beslutningsprocesserne skal være hurtige, og det er svært, når man er mange om bordet, der skal tage beslutningerne".

David mod goliat

Både DLG og Vestjyllands Andel fik i januar tilsagn om et tilskud på omkring 14 mio. kr. til udvikling og produktion af græsprotein fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Mens Vestjyllands Andel gik sammen med Ausumgaard, Seges og ingeniørvirksomheden R&D Engineering & Automation, var det dengang ikke offentliggjort, hvem DLG ville arbejde sammen med.

At det nu viser sig at være Danish Agro og DLF, kan få kampen om fremtidens protein til at ligne Davids kamp mod Goliat.

"Men vandt David ikke også over Goliat?", spørger Steen Bitsch, der dog nuancerer:

"Det her er ikke noget, nogen kommer til at sidde på alene. Hvis det bliver stort, kommer der mange aktører, og sådan er det".

græsprotein er klar til august

Mens DLG endnu ikke er klar over, hvor deres kommende bioraffinaderi skal ligge, er Vestjyllands Andel noget længere.

Her er betonen ved at tørre på herregården Ausumgaard, lidt nord for Holstebro, og maskinerne er ved at blive bygget hos de forskellige leverandører.

"Corona har forsinket os en smule, så vi er cirka en uge efter tidsplanen. Jeg håber, at vi 1. august kan se det første græsprotein", siger Steen Bitsch og tilføjer:

"Vi ved af erfaring, at det tager noget tid at få en ny fabrik op og spille. Sådan er det altid. Men det bliver i år".

Kan græsprotein erstatte soja i landbruget, kan det gavne både klima og miljø.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle