DLF-boss bekymret over frihandel, Brexit og EU-forbud

Flotte resultater fra DLF på dagens generalforsamling. Men også bekymring over hindring af konkurrence-muligheder på verdensplan for de danske landmænd.

Regnskabet for DLF var fejende flot med fremgang på hele 20 procent på toplinjen og rekorder på bunden også.

Alligevel kredsede formand Christian Høegh-Andersens beretning på DLF's generalforsamling tirsdag om flere ting, der bekymrer ham på verdensplan.

"Det er tydeligt, at vi ikke kan tage frihandel for givet på samme måde, som vi har været vant til. Vi oplever en langt mere protektionistisk handelspolitik, end vi tidligere har set i USA", lød det til de fremmødte delegerede.

»Amerikanerne er blevet lidt af en stormester i at lægge told på varer fra andre lande«, sagde han og fortalte, at USA har rykket sig fra at have en meget lav gennemsnitlig told blandt landene i G20 til nu at have den højeste.

Samtidig var han bekymret over Brexit, der bl.a. vil føre til, at landet formentlig skal have sine egne sortslister - med ekstra omkostninger til følge. Dertil kommer toldsatser og grænsekontrol.

»Det er af helt afgørende betydning for DLF og danske landmænds konkurrencekraft, at vi kan handle«, konstaterede Christian Høegh-Andersen og udtalte håb om mere normale tilstande.

To EU-forbud bekymrer

Christian Høegh-Andersens anden pointe i beretningen var to EU-forbud det sidste år, der bekymrer ham.

Det ene er forbuddet mod neonicotinoider, der også vil ramme den sukkerroe-forretning, som DLF sidste år købte fra Syngenta. Her vil forbuddet ramme bejdsning med midlet Gaucho, hvilket kan føre til store udbyttetab, advarede frø-formanden.

"Bliver vi i EU-regi, var den 25. juli en sorgens dag, da New Breeding technologies, eller præcisionsforædling blev sat i samme kategori som GMO af EU-domstolen. Vi havde i DLF klart forventet, at disse bioteknologiske teknikker blev godkendt som værende ikke GMO, og afgørelsen har da også kun ført til hovedrysten blandt forskere i EU.Med afgørelsen er EU-Domstolen gået imod anbefalingen fra sammenslutningen af forskere i europæiske EASAC, European Academies’ Science Advisory Council", fortalte Christian Høegh-Andersen de delegerede.

Sammen med direktør Truels Damsgaard kunne formanden præsentere et regnskab, der rundede en omsætning på hele 4,3 mia. kroner og en bundlinje på 184 mio. kr. De knap 3000 avlere kan glæde sig over en afregning på lige omkring 14.000 kr/hektar.

Emneord

DLF

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle