DLF-formand: Politikeres populisme kan ødelægge provinsen og skade frøavlen

Flere forbud mod virkemidler, samt overvejelser om klimatiltag, der vil ramme provinsen hårdt, bekymrer frøavlernes formand.

Der er risiko for store benspænd for de danske frøavleres forretning de kommende år, både fra de danske og europæiske politikeres side.

Det spåede formand for DLF Amba, Christian Høegh-Andersen, da selskabet tirsdag holdt generalforsamling som vanligt i Nyborg. 

Ud over den vanlige tilfredshed med årets resultater i den også i år lukrative forretning i DLF, gav formanden udtryk for sin bekymring over både den politiske udvikling i klima-debatten, samt de truende forbud mod nødvendige midler og udbredte myndigheds-skepsis mod nye metoder.

Christian Høegh-Andersen påpegede, at man bakkede op om ambitionerne på klimafronten - men at en del beslutninger må undre fra politisk hold, blandt andet den snak, der pt. er lige nu om klima-afgifter.

"Afgifterne får kun mindre betydning for støttepartiernes kernevælgere i storbyerne, men rammer med skarp præcision vælgerne i provinsen. De har ikke en finmasket kollektiv transport og er afhængige af den gamle benzinbil, og frem for alt: Produktions-Danmark, herunder den energitunge industri og landbruget, er netop i provinsen", forklarede formanden.

Han tilføjede, at støttepartiernes ide om en kompensation i form af en grøn check er noget nær ubrugeligt.

"Slagteri- eller mejeriarbejderen, der mister sit job på grund af CO2-afgifter, har ikke meget glæde af, at sosu-assistenten inde i byen får en grøn check", lød det.

Nobel-prismodtagere møder stadig skepsis

Generalforsamlingen blev gennemført med noget nær det normale antal deltagere på lidt over 100, trods coronapandemien.
DLF Generalforsamling 2020

De delegerede i DLF mødte trods corona-restriktioner frem i stort tal til mødet, der fordi det er et siddende møde gerne må afholdes. Det skete dog uden sang, med elektronisk afstemning, og hvor alle blev bedt om at blive siddende mest muligt, både under pauser og under frokosten. 

Formanden pointerede, at opfinderne af Crispr/cas-metoden for få uger siden modtog nobel-prisen i kemi for deres banebrydende forskning.

"I en tid hvor alle taler om bæredygtighed og klimaforandringer, er CRISPR/Cas-metoden blevet et uundværligt redskab i kampen om udviklingen af nye robuste planter", sagde Christian Høgh-Andersen og kaldte sig uforstående over for, at metoden bliver betragtet på lige fod med GMO af EU.

"Metoden er fremtidens værktøj, hvad enten politikerne i EU kan lide det eller ej. Ellers risikerer vi at miste vigtige forædlingsinstitutioner i Europa", sagde han.

MAngel på virkemidler

Sidste år gik en stor del af formandens beretning på emnet planteværnsmidler - og også i år var der bekymring at mærke.

"Det er ikke for sjov, at landbruget beder myndighederne om dispensation til at anvende plantebeskyttelsesmidler", fortalte Christian Høgh-Andersen og nævnte, at de franske sukkerroeavlere fik store udbyttetab på 30-50 procent som følge af virus-gulsot, efter bejdsemidlet Gaucho for to år siden blev forbudt.

"Havde roeavlerne haft adgang til et effektivt bejdsemiddel, kunne denne katastrofe have været undgået. Det har den franske regering erkendt, og derfor vil det fra næste sæson igen være tilladt at bejdse roefrø med Gaucho i Frankrig", lød det fra formanden.

Han glædede sig over en dansk dispensation til Gaucho i sukkerroer samt også dispensation til at anvende Reglone til nedvisning af kartofler og spinat.

"Vi står dog igen med uvsiheden, om vi kan fastholde en konkurrencedygtig produktion i Danmark af rent frø af høj kvalitet. Vi arbejder hårdt i branchen på at finde konkurrencedygtige alternativer, men er ikke i mål endnu, så derfor har vi brug for mere tid og dermed en dispensation, hvis vi skal fastholde en engrapgræsproduktion i Danmark".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle