DLF gør det igen: Omsætning er fordoblet og runder 7 mia. kr.

De danske frøavlere leverer endnu et kanonregnskab, men forudser svært corona-år.

Ejerne af DLF Seeds, de danske frøavlere, lander endnu et imponerende årsresultat efter 19/20. 

Det fremgår af det dugfriske regnskab for den stadigt ekspansive frøvirksomhed, der igen har formået at udvide sine aktiviteter markant.

I alt driblede der omsætning for hele 7,4 mia. kroner ind fra hele verden til hovedsædet i Roskilde i regnskabsåret, der sluttede 30. juni. Det svarer til en fordobling på tre år - og en fremgang på 40 procent alene i forhold til 18/19, hvor omsætningen lød på 5,3 mia. kroner.

Samtidig formåede frøavlerne med adm. direktør Truels Damsgaard i spidsen at øge indtjeningen lige så meget som omsætningen. På bundlinjen endte koncernresultatet efter skat på 243,7 mio. kr. 

En klar fremgang fra sidste års resultat på 175,7 mio. kr. Og det vel at mærke efter, at frøavlerne igen i år har fået en såkaldt "pæn bruttoafregning" med knap 14.000 kroner per hektar for græs- og kløverafgrøderne. En afregning som formand Christian Høegh-Andersen slår fast er "økonomisk meget attraktiv".

 

Afgørende opkøb fungerer

Den væsentligste årsag til væksten i DLF skal findes i det strategisk vigtige opkøb af frøvirksomheden PGG Wrightson Seeds på New Zealand, som DLF gennemførte forrige år. Her slugte frøavlerne nemlig "sin tvilling", i form af sin klart største konkurrent på den sydlige halvkugle.

Formand for DLF, Christian Høegh-Andersen er godt tilfreds med, at opkøbet har vist de positive takter, man forventede.

"Vi har investeret et meget stort beløb i opkøbet af PGW Seeds. Det er vigtigt for både ledelsen og bestyrelsen, at vi nu kan vise vores ejere, at investeringen leverer det afkast, vi regnede med", udtaler han.

Adm. direktør Truels Damsgaard er helt på linje, men påpeger, at en række ændringer, frasalg og omstruktureringer i den sydamerikanske del af det opkøbte halter lidt efter det øvrige.

"Vi har haft en stærk indtjening i vores forretningsenheder på hovedmarkederne Nordamerika, New Zealand og Europa. I Sydamerika har vi stadig nogle udfordringer, men vi er kommet langt", udtaler han.

"Den store test for os i regnskabsåret var sammenlægningen af PGW Weeds og DLF Seeds. Jeg tør godt sige, at vores indsats i integrationen er gået godt. 40 procent vækst i omsætning og 50 procent vækst i EBITDA (resultat før renter, skatter og afskrivninger, red.) siger det meget godt", lyder det fra direktøren.

Stærke spinatfrø, sukkerroer haltede

DLF Seeds rundede i regnskabsåret en produktion på over 100.000 ton kløver- og græsfrø fra de danske avlere - efter en gennemsnitlig stigning på over fem procent over de sidste ti år.

De to områder er koncernens største, men også havefrø og sukkerroe-frø fylder nu op mod 15 procent af koncernen. Jensen Seeds fordoblede omsætning og indtjeningen efter en rekordstor spinat-frø høst, mens det var sværere for sukkerroe-frø-virksomheden MariboHilleshög. Her kneb det nemlig med afsætningen til Kina og Rusland, fremgår det af regnskabet.

Udsigter udfordret af pandemi

Når det gælder udsigterne for det igangværende regnskabsår, så fylder corona-pandemien en del i Truels Damsgaards forventninger, fremgår det af regnskabsrapporteringen til Nasdaq, hvor DLF er noteret med en række hybridobligationer.

Faktisk forudser han, at DLF's omsætning og indtjening kan dykke op til 10 procent i det kommende år.

Direktøren kalder covid-19 for "elefanten i rummet", altså en faktor, der må og skal tages hensyn til.

"Under normale omstændigheder ville jeg have udtrykt en vis mængde af optimisme, eftersom foder og plænegræs-markederne generelt er i god form. Med covid-19 er der nogle potentielle eksterne påvirkninger for vores forretning, der ikke er lette at forudsige", melder Truels Damsgaard og påpeger, at DLF har taget sine forholdsregler og at man håber at kunne lande blødt på et tilfredstillende resultat.

DLF påpeger, at især det professionelle plænegræs-segment som regel rammes af økonomisk nedgang, men også at der forventes faldende aktivitet i grønsags-frø-handlen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle