DLG: Amerikansk eksport af hvede er den laveste i 21 år

Det er lav aktivitet på hvedeeksporten, der driver det amerikanske hvedemarked. Det var med til at sende også den europæiske hvede i minus i sidste uge, forklarer DLG.

Markedsorientering af Korngruppen hos DLG.

Det europæiske marked sluttede i rødt i fredags, drevet af prisen på hvede på det amerikanske marked.

Forskellen mellem hvede og majs på marts-22 kontrakterne blev indsnævret til ”kun” 29 EUR pr. ton, mod sidste uges 36,50 euro pr. ton, og hele 47 EUR pr. ton for to uger siden. Hveden er altså faldet relativt mere end majsen.

Presset var dog mindre på fransk hvede, som igen er blevet konkurrencedygtig på den internationale scene. Man vil formentlig forvente, at hvis korrektionerne på de amerikanske børser fortsætter, så vil prisen for fransk hvede følge med ned blandt andet på grund af manglende eksportaktiviteter.

Laveste eksport i 21 år

Det er lav aktivitet på hvedeeksporten, der driver det amerikanske hvedemarked. Hveden på børsen i Chicago var forleden ude for et frit fald, der endte med et minus på -14,75 cents på marts-22 terminen. 

Sidste uges tal for eksporten viser, at man forventede et program på 150-450.000 ton hvedeeksport, men endte ud med 51.100 ton, som er det laveste siden 2010, hvilket var langt under forventningen. Hertil må det også nævnes, at den akkumulerede amerikanske hvedeengagement til eksportmarkederne, er det laveste i 21 år.

De amerikanske analytikere er derfor årvågne på US hvede de næste måneder – for vil store hvedeproducenter som Australien og Argentina, have indflydelse på efterspørgslen efter amerikansk hvede?

Amerikansk majs sluttede modsat hveden i et i lille plus på +1,50 cents på marts-22 terminen.

Trods lavere eksportsalgstal på 256.000 ton sammenlignet med det forventede op til 1.275.000 ton, bekræfter det igen den lave eksportkadence i USA. Det bør dog nævnes, at højtiderne har noget af æren for den lavere eksport.

Fysiske markeder

I landene omkring Sortehavet falder en stor del af julefejringen i de første 10 dage af januar. Dermed er aktiviteten i de internationale fysiske markeder begrænset til kun de nødvendige småforretninger/tilkøbs- eller frasalgsmængder.

Der er dog god aktivitet på de fysiske afskibninger i Nordeuropa.

Internt i Danmark er både købere og sælgere tilbageholdne - ikke mindst i lyset af de sivende noteringer på børserne.

Fundamentalt venter en stor del af fodermarkedet på inddækning.

På forbrugersiden har man forholdt sig afventende pga. bytteforholdet mellem kød og foderpriser. Det gælder også i de store kornimporterende lande som: Spanien/Portugal, Irland og Holland/Belgien, men specielt i disse lande begynder fodermajs at udkonkurrere foderhvede og i særdeleshed foderbyg.

I Europa ser man ikke den majsimport, som vi gjorde tidligere. Den er i øjeblikket på det laveste niveau i fem år med 7,3 mio. ton for perioden september – december, mod et fem års gennemsnit på 8,8 mio. ton.

De to mest synlige markedspladser i verden, den europæiske børs MATIF og den amerikanske børs i Chicago, og interessenterne heri, søger begge efter yderligere eksportmuligheder. I Europa har den franske hvede mistet Algeriet og Egypten som store aftagere, da landene i stedet har købt hvede fra Sortehavet og Argentina.

I Argentina finder man i øjeblikket verdens billigste hvede på FOB-pariteten - men i høj grad fordi eksportørerne ligger inde med 14 mio. ton. Ydermere forsøger man at flytte hveden for at give plads i marts måned til hhv. majs og bønner, og det skaber pres på den argentinske hvede.

Vejret

I Europa har vinteren så vidt været mild, og plantetilstanden betegnes som gode til meget gode.

I Sortehavsregionen har der været godt et snedække i den første kuldebølge i begyndelsen af december. Siden er vejret blevet mildere og snegrænsen har trukket sig mod nord.

USA melder moderat til ekstrem tørke i det midt-nordlige samt den sydvestlige del af USA, hvor der på østkysten ikke har samme intensitet, men enkelte steder dog alligevel tørke over normalen. I Midtvesten (USA) er det fortsat tørt og plantetilstanden for HRW (Hard Red Winther wheat) relativt beskedne med kun en tredjedel i de to bedste kategorier. 

Det springende punkt for tiden er vejret i Sydamerika, hvor La Ninã fænomenet igen i år er dominerende i disse måneder. Det var det også sidste år, hvor den værste konsekvens blev mangel på regn i marts/april, hvor vintermajs kom til at lide kraftigt.

Foreløbigt har det regnet kraftigt i den nordlige del af Brasilien, mens Argentina har været tørkeramt og majsmarkerne har utvivlsomt lidt under dette. Markedsinteressenter overvåger derfor nøje La Nina og Sydamerika i helhed.

Australien nærmer sig afslutningen af høsten, der mængdemæssigt kommer til at tangere (måske overstige) tidligere rekorder på 33,5 mio. ton. Kvalitetsmæssigt er det en lidt anden sag, idet de kraftige regnbyger i begyndelsen af december har reduceret udbuddet af kvalitetshvede.

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse:Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar foreventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl ellerudeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurderingkan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling omkøb eller salg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle