DLG: Behovet for at importere rapsfrø er det højeste i mange år

I Danmark ser rapsplanterne sunde ud, men i Sydeuropa har de været ramt af lave temperaturer under blomstringen og andre steder mangler planterne vand. Generelt ser man i rapsmarkedet frem til en sæson, hvor der bliver et stort behov for import af frø, skriver DLG i deres markedsorientering for raps.

Af Jens Briand Thomsen, trader DLG

Denne uge fortsatte prisstigningerne med udelukkende grønne tal på Matif, hvor den stigende tendens blev bekræftet torsdag, da August21 lukkede med et plus på 18,25 euro på dagen.

De supporterende historier fortsætter med at præge markedet, som i øjeblikket er drevet af stigninger på de vegetabilske olier, hvor Kina torsdag kom tilbage med købsinteresse efter at have holdt fem dages ferie i forbindelse med deres ”International Labor Day”. 

I Danmark ser rapsplanterne sunde og raske ud, hvor nedbør den seneste uge har været profitabel for afgrøderne. Rapsen har startet sin blomstring og mere end halvdelen af blomsterne er nu gule, hvor det varmere vejr i udsigterne den kommende uge forventes at hjælpe godt på vej til fuld blomstring. 

Generelt ser rapsen godt ud i det meste af Nordeuropa, hvor den længere mod syd har været ramt af lave temperaturer under blomstring, og det forventes at både udbytte og areal bliver tabt.

UK, Frankrig, Holland og det sydvestlige Tyskland har ikke fået del i den seneste uges nedbør og håber derfor på nedbør i de kommende vejrudsigter. 

Stort behov for import af frø

EU-27’s udbud/efterspørgsel viser, at behovet for at importere frø er det højeste i mange år, på trods af at produktionen forventes til 16.33 mio. ton mod sidste års 15.6 mio. ton.

Det er dog stadig væsentligt lavere, end hvis vi ser tre-fem år tilbage, hvor produktionen lå på 18-20 mio. ton.

Forbruget har ligget fast omkring 22-24 mio. ton og givet et behov for import på omkring 4-5 mio. ton.

I høsten 20 og 21 forventes importbehovet at ligge på hhv. 6 og 6.7 mio. ton pga. lav produktion. Forbruget har også taget et lille dyk i 2020, men forventes at komme tilbage på omkring 23 mio. ton til høst 2021. 

Importen kommer hovedsageligt fra Australien, Ukraine og Canada. De canadiske lagre estimeres til kun 0.9 mio. ton, som er det laveste i otte år - mod sidste års 3.1 mio. ton. Den canadiske Canola på børsen i Winnipeg er siden starten af april steget med 40 procent på gammelhøst og 24 procent på ny høst.

Dette har givet de canadiske landmænd incitament til at øge arealerne med Canola, og de seneste estimater fra StatCan viser også en forventet stigning i arealerne med 4 procent, og det vender således de sidste fem års faldende arealer med Canola.

Starten på såningen, som plejer at ligge i slut april, lader dog vente på sig, pga. mangel på nedbør. Høsten plejer at foregå i september-oktober.  

Vegetabilsk olie

Stærkere palmeolie med otte procent stigninger de sidste to dage i Malaysia, efter Kina kom tilbage fra ferie, og support fra høj efterspørgsel på sojaolie, er hvad der driver de vegetabilske olier i øjeblikket.

Gode amerikanske crush marginer holder tempoet højt og holder udbud/efterspørgsels-situationen på bønner stram.

Etableringen af sojabønner i USA skrider fint fremad og blev mandag d. 3. maj estimeret som værende 24 procent færdig, hvilket er foran sidste år og den seneste uges vejr forventes at øge fremgangen.

Soja arealerne er i konkurrence med majsen som i løbet af april måned er steget med 24 procent på CBOT pga. tørt vejr i Brasilien, hvilket truer deres ”Second crop” majs, som såes efter, at de har høstet sojabønnerne og som normalvis kan nå at høste to afgrøder på et år i de tidlige områder.  

Forventninger

Mulige korrektioner på kortsigt, men på længere sigt forventer vi fortsat stigende priser på baggrund af udbud/efterspørgselssituationen i Europa.
 

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle