DLG bliver medejer af Enorm Biofactory: Vil bygge Nordens største insektfabrik

DLG vil aftage proteiner til foder fra den nye insektfabrik, der forventes at kunne levere 11.000 ton om året.

I 2023 vil Enorm Biofactory åbne Danmarks første kommercielle insektproduktion, som samtidig bliver Nordens største.  

DLG bliver ny storaktionær i ingrediensvirksomheden Enorm Biofactory, som via en finansieringsrunde har samlet 370 mio. kr., der skal investeres i etableringen af Nordens største kommercielle insektproduktion. De færdige produkter skal anvendes som ingredienser i foderet til dyr.

Det oplyser DLG torsdag morgen i en pressemeddelelse.

DLG vil aftage proteiner fra den nye insektfabrik, der forventes at kunne levere 11.000 ton insektprotein om året. Foruden DLG´s investering bidrager Danmarks Grønne Investeringsfond og Nykredit Bank også med betydelig finansiering til Enorms nye insektfabrik.

Stifter og medejer i Enorm Biofactory, Carsten Lind Pedersen, ser aftalen som en stor milepæl for virksomheden.

"Vi er meget stolte af det, vi har bygget op og opnået indtil nu. Med denne investering i Enorm, er vi klar til at tage næste skridt på rejsen, og derfor er vi også begejstret over, at få en så stor og stærk spiller som DLG med i ejerkredsen. Sammen med DLG, de øvrige investorer og långivere sætter vi et drømmehold med stærke synergier, der skal sætte turbo på Enorms vækst og indtjening", siger Carsten Lind Pedersen.

DLG vil investere i alternative proteinkilder

I løbet af året har DLG-koncernen investeret massivt i alternative proteinkilder. Blandt andet er man ved at bygge en ærtefabrik i Tyskland, og sidste år startede man en produktion af græsproteiner i Vestjylland. Investeringen i Enorm Biofactory er dermed det tredje ben af alternative proteinkilder, som koncernen har store forventninger til i fremtiden.

Group COO, og medlem af direktionen i DLG, Jesper Pagh ser Enorm som en naturlig medspiller i jagten på lokalproducerede proteiner.

"Alternative proteinkilder i foderet er en af de helt centrale nøgler til at hjælpe landmanden med en mere klimaeffektiv produktion. Med investeringen i Enorm får vi en innovativ og engageret medspiller, der kan levere lokalproduceret protein af høj kvalitet, som landbruget har brug for", siger Jesper Pagh.

Foreløbige tests af insektproteiner i husdyrfoder ser lovende ud. Blandt andet i fiskeindustrien er der lavet forsøg med gode resultater. Desuden er der et stort potentiale for insektproteiner i fjerkræ- og smågrisefoder, som kan have en positiv indvirkning på produktiviteten og dyrenes sundhed.

"Vi kan se, at udviklingen og den viden, der er omkring insektproteiner, vokser eksplosivt i øjeblikket. Derfor tager DLG gerne førertrøjen, for vi er overbevist om, at man kun har set toppen af isbjerget på det potentiale, som insektområdet har", siger Jesper Pagh.

100 ton larver om dagen

Igennem de seneste tre år har Enorm bygget et pilotanlæg ved Hedensted, som demonstrerer teknologier og management, der skal gøre det muligt at sætte avl og vækst af insekter i system.

Demonstrationsanlægget er udviklet i tæt samarbejde med bl.a. Skov A/S, der leverer ventilationsløsninger og Sealing System, der leverer logistikløsninger.

Når det nye produktionsanlæg står klar, vil Enorm kunne producere 100 ton larver om dagen svarende til 11.000 ton insektprotein om året.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle