DLG-boss: Sådan rammer tørken vores nøgletal

DLG fik et godt første halvår på næsten alle parametre. Men den omfattende tørke kommer til at have stor indflydelse på resten af året for grovvarekoncernen.

Det forudser adm. direktør Kristian Hundebøll i forbindelse med halvårsregnskabet, der i dag blev præsenteret.

"Første halvår er bedre end sidste år og bedre end budgetteret.  Så det er vi alt andet lige tilfredse med. Vi får et udfordrende andet halvår. Så det er godt, at vi har et godt rygstød fra første halvår til at imødegå det", siger han.

Omsætningen i DLG for de første seks måneder endte på 24,4 mia. kroner; stort set samme som sidste år.  Men resultatet steg til 159 mio. kr før skat; en forbedring på 42 procent.  Her trækker det største marked, Tyskland, en hel del af fremgangen.

"Vores kerneforretning bærer godt til på alle områder. Det er både på grovvarer, men også en pæn fremgang på vitaminer og mineraler samt service og energi", forklarer topchefen, der dermed får nævnt alle forretningsområder. 

Tørken, der ramte allerede i maj har dog lagt en dæmper på planteområdet, med mindre salg af gødning og kemi.

Samtidig steg egenkapitalen markant til 5,3 mia. kroner. En forbedring på 18 procent, hvilket naturligt også gavner den soliditet, som DLG arbejder på at få op. Årsagen skal både ses i frasalgene af Gasa og de sidste dele af Kongskilde samt det gode driftsresultat.

Tørken rammer hele forretningen

Når der kigges fremad for hele 2018, står tørken øverst på alle dagsordener, også i DLG.

Koncernen har allerede måttet nedskalere på logistikken, fordi der er en mindre høst, der skal køres rundt. Der skal næppe heller bruges så meget tørring, som sidste års gennemvåde afgrøder krævede.

"Tørken rammer alle - både vores ejere og vores kunder. Det er en ulykkelig situation, og det påvirker os som et landmandsejet selskab.  Vi forsøger at afbøde situationen med en række tiltag. De gør ikke en kæmpe forskel, men kan måske være en lille håndsrækning", forklarer Kristian Hundebøll.

Hvor meget mængderne vil falde, tør han ikke sætte tal på. Ej heller på, hvor stort faldet vil blive på DLG's omsætning for helåret. Koncernen har regnet på tal på et mængdefald på 30 procent, men om det ender der vides tidligst midt i september, idet den svenske høst endnu ikke er startet.

"Vi kender ikke effekterne, så det vil blive et skud i blinde, om det ender på en milliard eller mere. Men det kommer til at ramme os, og vi sætter nu en pause på, så vi ikke skal ud at investere for større midler lige nu. Derfor sætter vi resultatforventningerne for hele året under resultatet for sidste år", siger topchefen.

Han tilføjer dog, at ikke alle nøgletal vil lide under de knastørre marker.

Soliditeten vil på grund af en forventet mindre høst og dermed lavere lagerbeholdning ved årsskiftet blive højere. Netop denne har DLG arbejdet målrettet på at få op de sidste par år, så koncernen er mindre afhængig af udefrakommende finansiering. Ved halvåret endte egenkapital-andelen på lige godt 25 procent.

Faktaboks

NØGLETAL for DLG-koncernen indtil 30/6 2018

Omsætning, mia. kr.  24,4 (-1%)

Driftsresultat (EBITDA), mio.kr.  611 (+1%)

Resultat før skat (EBT), mio. kr. 159 (+42%)

Koncernresultat, mio.kr.          100 (+45%)

Egenkapital, mia. kr.             5,3 (+18%)

Emneord

DLG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle