DLG: Den europæiske rapsfrø-situation er fortsat stram

Markedsorientering raps fra DLG - den 18. januar 2021.

Af Jens Briand Thomsen, Rapeseed Trader, Raw materials

Sidste uge bød på en rutsjebanetur for rapsfrøene, hvor ugen startede med stigende priser oven på USDA’s WASDE-rapport tirsdag d. 12. januar, med forventninger om en prispositiv rapport, som blev bekræftet.

Med Chicagomajsen i limit up og yderligere support til sojabønnerne, smittede stigningerne af på de korrelerende markeder.

Torsdagen startede med større fald på palmeolien efter udmelding om vigende eksport de første par uger af 2021. Det smittede af på rapsfrøene og gav fald sammen med en svagere EUR/USD, således at ugen lukkede svagere. 

Overordnet ser den europæiske rapsfrøsituation fortsat ud til at være stram, med overgangslagre omkring 50 procent af normalen og udsigt til en høst i 2021 med produktion på omkring 17,3 – 17,6 mio. ton i EU, uændret fra høst 2020.

Samt udsigt til lavere produktion og dermed eksport fra Ukraine. Bedre efterspørgsel fra biodieselindustrien og Kina på kort sigt. 

Vegetabilsk olie:

Support til sojaen efter tirsdagens USDA WADE-rapport hvor den amerikanske produktion blev estimeret ned med 0,5 bushels pr. acre og stigende efterspørgsel fra crushen og eksportmarkedet.

Fortsat meget fokus på det sydamerikanske vejr, som er tørt, dog kunne nedbør i vejrudsigterne ikke få den store effekt på priserne.

Palmeolien faldt torsdag/fredag til laveste niveau i tre uger efter eksportdata viste op mod 40 procent fald i den malaysiske eksport første halvdel af januar, formentlig pga. høje priser og et stærkt eksportprogram i november og december. 

Energi:

Covid-19 er en tosidet oplevelse i øjeblikket, hvor vacciner giver optimisme omkring udsigt til øget forbrug i samfundet. Omvendt sætter nye mutationer en frygt for yderligere lockdowns i markedet, hvilket også har sænket den ellers støt stigende trend på råolien, som har nået samme prisniveau som før Coronavirus i foråret.

OPEC har besluttet at sænke produktionen med 1 mio. tønder i februar for at forsøge at holde balance med den fortsat lave efterspørgsel og forhindre stigende lagre.

Forventning

Mulige korrektioner på kort sigt, men på længere sigt og ind i ny høst forventer vi fortsat stigende priser på olie og frø.

Da prisforholdet mellem ny og gammel høst er for stort, taget i betragtning af EU’s udbud-/efterspørgselssituation, ser det ikke ud til at ændres på ny høst.  

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle