DLG: Efterspørgsel på biodiesel løfter prisen på raps

DLG fortæller i deres markedsorientering om stabile priser og stigende efterspørgsel på raps.

Der har været forholdsvis stabile priser i løbet af juli måned i range 380-385 euro på Matif, efter at skuffende udbytter i det sydlige Europa trak priserne lidt op.

De sidste par uger har stigende efterspørgsel på biodiesel ført til stigende priser på rapsolie. De stigende rapsoliepriser har forbedret crush marginen, som ellers har været utrolig dårlig siden corona-virussens udbrud. Stigende EUR/USD holder også hånden over stigende rapsfrøpriser i Europa.

Det skriver DLG i sin markedsorientering for raps.
 
Den seneste uges varme og tørre vejr i Europa har sat høsten i fuld gang, og vi vurderer rapshøsten over halvvejs færdig i Danmark. Sjælland, Fyn og Sydjylland er specielt langt fremme. Udbytter og olieindhold ser generelt gode ud indtil nu.

Etableringen af rapsen til høst 2021 er også godt i gang på tværs af Europa. Den nuværende vejrudsigt med tørt og varmt vejr, så langt øjet rækker, kan være en trussel, hvis der går for længe uden noget nedbør.

Korrelerende markeded

Juli måned har vist stigende priser på de vegetabilske olier, som er drevet af stigende efterspørgsel på biodiesel.

De vegetabilske olier har specielt været drevet af palmeolien, som trækkes op af stigende efterspørgsel fra eksportmarkedet. De amerikanske sojabønner ser godt ud, og den kommende periodes vejrudsigt tegner også godt.

Valutaen

USA mangler fortsat at lande en aftale til at støtte økonomien efter Coronavirussen, hvilket svækker den amerikanske dollar overfor Euroen, da EU er enige om den første del af en stimulusplan.

Råolie

I starten af august vedtog OPEC at reducere deres tidligere produktionsrestriktioner, hvilket har givet 1,5 mio. tønder olie mere om dagen, som sammen med Covid-19 usikkerheden lægger pres på prisen. 
Forventning

Med høsten i fuld gang og både prispositive og negative effekter, en stram europæisk forsyning, men fortsat import muligheder, er vi på kort sigt neutrale, men holder godt øje med udviklingen på de vegetabilske olier.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle