DLG-formand rækker hånden ud til rivalen Danish Agro

DLG-toppen rækker nu hånden ud til Danish Agro. "Der er ingen grund til, at de danske landmænd skal betale for vores konkurrence i udlandet", lyder det fra formanden. Danish Agro afviser dog blankt.

Formanden i DLG, Niels Dengsø Jensen, er indstillet på at indlede samarbejder med Danish Agro-toppen rundt om i Europa. Det fortæller grovvarebossen i dag, tirsdag, hvor DLG's årsregnskab offentliggøres.

"Jeg vil gerne invitere til dialog med den andelsejede del af grovvarebranchen, så vi kan få samarbejder op på tværs af Europa. Det vil give os alle en langt bedre konkurrencefordel, større gennemtrængning på markederne og dermed en større indtjening for vores ejere. Og så fjerner vi også hver især konkurrenceelementet om de samme kunder”, siger Niels Dengsø Jensen.

Han undlader specifikt at sætte navn på modtageren af opfordringen, men der er ingen tvivl om, at der her er tale om grovvarekoncernen Danish Agro.

De to koncerner har hver især et hav af internationale datterselskaber, som i høj grad kæmper en indædt kamp om de samme kunder i de samme områder i eksempelvis Tyskland.

Hvor DLG trådte ind på markedet en del år tidligere og nu tjener oceaner af penge i det tyske, kæmper Danish Agro lige nu med at få omstillet deres tyske Ceravis og få sorte tal på bundlinjen. Dertil kommer en lang række fabrikker, hovedkontorer og lokale afdelinger, som samlet set tegner sig for investeringer i den tocifrede milliardklasse. 

Ifølge Niels Dengsø Jensen vil samarbejde give de danske andelshavere en gevinst på flere hundrede mio. kr.

"Vi vil kunne vinde adskillige hundrede mio. kr. i synergieffekter koncernerne imellem. Vi indgår i DLG allerede i en lang række samarbejder med andre selskaber rundt om i Europa, men vi kunne også kigge indad – der er en kæmpe mulighed, som vi af den ene eller anden årsag ikke gør noget ved. Den skal vi ikke være berøringsangste over for, for det vil give langt større afkast over hele linjen”, siger han.

konsolidering kan give kæmperegning

Han hæfter sig især ved, at det tyske marked står foran en massiv konsolidering, hvor der efter alt at dømme ikke vil være nogen åbenlyse vindere set i det perspektiv, at det er ejerne, der i sidste ende står med regningen.

"I Tyskland ser vi frem imod en massiv konsolidering, så timingen er velvalgt – og hvorfor skal danske landmænd betale for en potentiel krig om kunderne og konkurrenterne? For det kommer de til, hvis ikke vi går sammen om at tjene penge i markedet", siger han.

skaber den mægtigste spiller i europa

Hvis Danish Agro og DLG slog pjalterne sammen i en storstilet europæisk offensiv uden for de danske grænser, ville det skabe en grovvaregigant af dimensioner.

"Der er ingen tvivl om, at det ville være historisk, hvis vi gik sammen. Og hvis vi slår vores kræfter sammen, vil vi skabe den vel nok stærkeste grovvarespiller i hele Tyskland, og vi vil være den absolut største spiller i hele Europa inden for vitaminer og mineraler", siger Niels Dengsø Jensen.

De to grovvarekoncerner har allerede en række storstilede samarbejder i form af rugeriforretningen Danhatch herunder også DanPiglet samt Dangødning. Danhatch-forretningen gav alene i 2017 et rekordstort resultat på 82 mio. kr. før skat.

”Det her skal ses som en åben invitation til at gå sammen om at skabe noget større i udlandet. Jeg taler ikke om fusioner, for det ville vi af konkurrencemæssige årsager formentlig ikke få lov til. Men det har været et gennemgående tema hos nogle af vores ejere til kredsmøder og i vores repræsentantskab, så derfor er der velvilje til det i vores bagland”, siger Niels Dengsø Jensen.

Danish Agro afviser

Hos Danish Agro er der dog udsigt til en blank afvisning af DLG's tilbud om samarbejde.

"Vi har over en årrække har opbygget stærke strategiske aftaler med Agravis og Vestjyllands Andel. Det er dem vi har lavet udvikling med i Skandinavien, og det er gået godt, og vi har en god forståelse og loyalitet hos alle parter. Derfor ser jeg det ikke som rigtigt at vende dem ryggen", siger Jørgen H. Mikkelsen, bestyrelsesformand i Danish Agro.

"Da vi indgik i samarbejde med Vestjyllands Andel og Agravis var det andet (et samarbejde med DLG, red.) slet ikke en mulighed for os, og derfor tog vi nogle valg for at have strategiske samarbejdspartnere. Og de fortjener slet ikke at blive vendt ryggen. Vi er ikke berøringsangste over for et samarbejde med DLG, men jeg ser det ikke som noget, vi kan eller skal, netop fordi vi har opbygget et samarbejde med andre. Det ville være utroværdigt", siger han.

Men er du ikke enig i, at der er synergieffekter i form af nærliggende fabrikker, lokale afdelinger og logistik rundt omkring i Europa?

"Jo, men hvis du tager Danmark, kan det ikke lade sig gøre. Det vil være det samme i mange af de lande, der vil konkurrencemyndighederne træde til. Vi har opbygget en række kerneområder med to strategiske partnere, som vi er rigtig glade for at arbejde sammen med. Det er sket i tillid og loyalitet, og jeg tror, at vi alle er nogenlunde tilfredse med den udvikling, der er sket på de pågældende markeder".

"Det er bare sådan, at det synes vi ikke er rigtigt. Vi ønsker at optræde tillidsfuldt, og det vil vi kendes på. Vi er ikke rigide over for, hvis landmanden kunne få noget ud af det, men det ser vi slet ikke", siger Jørgen H. Mikkelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle