DLG: Høsten 20/21 er spået rekordstor

Nervøsitet har præget kornmarkedet den sidste måned.

Af Niels Vesterlund, trader DLG

Høsten 20/21 er spået rekordstor, det er i slutningen af oktober bekræftet af International Grain Council, men hullerne i osten gemmer sig i majs.

Det skriver DLG.

På den nordlige halvkugle er majsproduktionen blevet udfordret i det væsentligste områder:

  • I Frankrig har efteråret været tørt og foldudbytterne skuffer, høsten forventes afsluttet i løbet af 2 uger.
  • I Polen har sæsonen tegnet godt, men regn forsinker høsten og kvalitetsproblemer lurer i kulissen
  • Balkan har ligesom Frankrig lidt under varmt og tørt vejr, Rumænien så kraftigt at regeringen overvejer eksportbegrænsning for at sikre forsyningen på hjemmemarkedet. Ungarn ser dog ud til at komme hjem med bedre end forventet foldudbytter. 
  • Ukraine har haft sit eget vejrscenario, med meget varme og kun lidt nedbør. I det tidlige forår forventedes en majshøst på små 40 mio. tons, og nu tegner det til omkring 30 mio. tons (måske med pil nedad). Det er stadigvæk uklart hvor stor høsten bliver.
  • Sydamerika rapporterer om endnu en større høst i 2021 op til 115 mio. tons i Brasilien (mod 107 mio. tons i dette høstår). Det afhænger lidt om vejrscenariet ”La Nina”, som p.t. giver lidt for tørre vilkår til såning af soja, som er afgrøden før majs. Brasilien leverer normalvis fra august måned til Europa. 
  • US-majs har heller ikke haft ideelle vækstbetingelser, og tegner til mindre nedjustering.

Om end verdens majsproduktion tangerer sidste års rekord, så indfrier den ikke verdens forventninger og behov for mere, og det har de seneste uger stimuleret verdens kornpriser. I de kommende uger samler opmærksomheden sig om nye ”lockdowns” i Europa/verden, og kan betyde et fald i Ethanolproduktionen, hvor meget majs bliver anvendt som hovedingrediens. 

I EU lever vi lige nu med en markant mindre hvedeproduktion i Frankrig og Storbritannien samt delvist mindre på Balkan, mens EU største importområde Spanien har haft en stor sæson. Ikke desto mindre har både Spanien og Portugal importbehov for hvede og majs. Det betyder, at bl.a. dansk hvede i denne sæson som sædvanligt trækker mod Spanien men også mod England. Englands behov for dette høstår tegner til ca. 4 mio. tons hvede (til sammenligning lander Danmarks eksport i dette høstår på ca. 1 mio. tons hvede).

Det er klart, at et hårdt brexit kommer til at få indflydelse. EU vil fra dag et betegne England som 3.-land, med de importafgifter der ligger heri, og man må formode, at Briterne retorisk vil gøre det samme, men det får en konsekvens på landets interne priser.

En konsekvens på størrelse med importafgiften, medmindre Boris Johnson i egen interesse forsinker indførelsen af importafgift. Landet har jo et stort importbehov frem til næste høst. Ikke desto mindre importbehov har de for hvede og majs. De høje majspriser er i skrivende stund i favør af hvedeforbrug.
 

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.” 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle