DLG: Kongskilde-affære har været en sund øvelse

Med det sidste frasalg af de resterende Kongskilde-aktiviteter er der nu ryddet helt op i DLG.

Det har været sund øvelse for os, om end til tider meget dyr. Men det har været nødvendigt for at sikre DLGs langsigtede aktiviteter«.

Sådan lyder konklusionen fra DLGs topchef Kristian Hundebøll oven på nyheden om, at grovvarekoncernen har solgt de resterende to ben i Kongskilde til den britiske kapitalfond Green Park Partners.

Frasalget af de sidste to forretningsben - industri- og kornaktiviteterne - blev foretaget ufortrødent til trods for, at begge områder gav sorte tal på bundlinjen.

»Det handler om selverkendelse og rettidig omhu. Det er ikke alt, vi er gode til, og hvis vi ikke kan udvikle det yderligere, skal vi ikke bruge hverken tid eller penge på det«, lyder det fra Kristian Hundebøll, der glæder sig over, at frasalget netop frigiver hænder og kapital i DLG-koncernen til at spejde efter andre mulige forretninger.

»Vi har selvfølgelig lært af Kongskilde og ikke mindst de mange andre selskaber, vi har solgt i de seneste år. Vi ved nu, hvad vi går efter, og vi ved dælme også, hvad vi ikke går efter«, siger han.

Skal ikke lave plastic

DLG har i de forgangne år solgt intet mindre end 13 virksomheder fra, og Kongskilde-salget markerer det sidste punktum i det større udsalg af datterselskaber.

Det er gjort med henblik på at slanke organisationen, og en endelig strømlining er netop opnået ved de sidste frasalg.

»Vi har ingen forudsætning for at drive forretning inden for plast- og papirindustrien. Sådan en virksomhed skal udvikles og tilføres kapital, og det er en sum penge, vi kan få langt mere ud af at bruge på andre områder«, siger Kristian Hundebøll.

Kapitalfondene kommer

Det er langt fra første gang, DLG afskiber et selskab til en kapitalfond.

I den seneste frasalgsproces er fire ud af de i alt 13 selskaber, der er solgt fra grovvarekoncernen i de seneste år, blevet afhændet til kapitalfonde.

Tre selskaber - Samsø Syltefabrik, frysetørringsvirksomheden European Freeze Dry og planteforretningen Gasa Group - blev på tre år købt af den danske kapitalfond Erhvervsinvest, mens de resterende Kongskilde-aktiviteter som bekendt nu er solgt til britiske Green Park Partners.

»Vi har været i proces med dem (Green Park Partners, red.) i et lille års tid, og det er måske lang tid for en virksomhed af den størrelse. Men det har ligget os meget på sinde, at køberen var den rigtige til at udvikle selskabet. De har fremlagt en troværdig forretningsplan, som er langsigtet og bestemt ikke indbefatter, at de sælger selskabet videre i overmorgen. Det er vi meget glade for, for Kongskilde har gode produkter og tjener også penge. Og det vil vi gerne have fortsætter«, siger Kristian Hundebøll, der dog ikke vil komme en salgspris nærmere.

»Men vi er kommet videre uden tab, og det er vi glade for«, siger Kristian Hundebøll.

Faktaboks

Baggrund: Kongskilde

  • DLG har haft stigende ejerandele i Kongskilde gennem de sidste årtier. Grovvarekoncernen blev hovedaktionær tilbage i 2007. 
  • Kongskilde har i en årrække været et smertens barn for DLG, der samlet set har tabt omkring 800 mio. kr. på foretagendet. 
  • Maskinforretningen, som var den tabsgivende del af Kongskilde, blev i 2017 solgt til italienske CNH Industrial N.V. 
  • Det har hele tiden været planen, at de to resterende aktiviteter, hhv. Kongskilde Industri og Kongskilde Grain, skulle sælges. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle