DLG: Markedet afventer den første europæiske rapshøst

DLG fortæller i deres markedsorientering om raps om den seneste tids stille rapsmarked.

Den seneste uge har vi set en lille korrektion på faldet i slutningen af juni og har ligget i intervallet 375-380 EUR på Matif august 2020.

Ellers har vi oplevet et stille rapsmarked, som er afventende informationer om den første europæiske rapshøst.

Høsten er så småt begyndt i Ukraine og Frankrig, hvor de første franske indikationer melder om skuffende udbytter og lave olieindhold. Dog skal det tages i mente, at dette er tidlige indikationer, og der meldes om stor variation.

Det skriver DLG i sin markedsorientering for raps.

Importbehovet er det samme

Den europæiske produktion er fortsat estimeret til 16,5 mio. ton mod en forventet efterspørgsel på ca. 22 mio. ton, hvilket efterlader et importbehov på ca. 5,5 mio. ton – som er det samme niveau som sidste år.

Importmængden skal hovedsageligt komme fra Ukraine, Canada og Australien på samme måde som tidligere år.

Dog med ændringer på mængderne, da den ukrainske produktion forventes at falde med ca. 500.000 ton, som til gengæld opvejes af forventningen til en normal australsk høst, der sidste år var ramt af tørke.

Canadiske StatCan offentliggjorde mandag deres arealforventninger, hvor de justerede de canadiske Canola-arealer ned med 0,8 procent i forhold til 2019 og 8,1procent i forhold til 2018.

Spørgsmålet er dog om Kina vil genoptage importen af canadisk Canola og hvor meget. 

Korrelerende markeder

I tirsdags kom USDAs kvartalsrapport med forventede produktionstal, hvilket endte ud i en prispositionsrapport for de vegetabilske olier, da de tilsåede arealer kom ud i den lave ende af markedets forventning og sammen med majs førte til købsinteresse på børserne og smittede af på det resterende afgrødemarked. 

Valuta og råolie

Positive tendenser i de amerikanske arbejdsløshedstal modsvares af stigende tilfælde af COVID-19 i USA, som de seneste dage er steget med mere end 50.000 om dagen. Stabil EUR/USD den seneste uge i 1,12-1,13 niveauet. 

Råoliepriserne fortsætter den positive tendens med baggrund i faldende amerikanske lagre og OPEC+-kontrolleret produktion. Det giver positive indikationer i forhold til rebalanceringen af udbud/efterspørgsel situationen. 

Forventning

Vi forventer volatilt marked den næste tid mod høst, hvor forholdet mellem rapsfrø og oliekager/skrå skal forbedres, hvilket ikke er positivt for rapsfrø medmindre produkterne stiger. 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle