DLG melder om stor interesse for 2023-høsten

Krigen i Ukraine får flere landmænd til at sælge 2023-høsten lyder det fra landets grovvareselskaber

Der er langt imellem årene, hvor landmænd kan sælge høsten både et og to år frem i tiden.

Men kornprisernes himmelflugt i år har gjort 2022 til et sådant år.

Ikke mindst krigen i Ukraine har gjort markedet for korn betydeligt mere spekulativt, hvor priserne i maj var på sit højeste i mange år. Det har allerede fået landmænd til at sælge dele af deres høst for 2023 og sågar også 2024.

Landets største grovvareselskab, DLG, melder som både Danish Agro og Vestjyllands Andel om salg af 2023-høsten.

- I den nuværende høst kan landmænd få gunstige afgrødepriser, og derfor vurderer vi, at der er solgt omkring 70 procent af 22-høsten. Derfor opstår der også et marked, hvor man vil dække sig ind med længere terminer, siger Mogens Frederiksen, der er vicekoncerndirektør for afgrøder hos DLG.

- Der har været nogle, som vil købe afgrøder på høst 2023 og høst 2024, og vi har konstateret, at nogle af vores kunder har været interesseret. Jeg vil skyde på, at 10-14 procent af høsten for 2023 hos os allerede er solgt, mens det har været mere begrænset med høst 2024 - måske 1-2 procent, siger han.

Salget toppede i maj

Salget for både 2022 og 2023 toppede ikke mindst i april og maj, hvor kornpriserne var på det højeste.

Ifølge Kornbasen kunne landmændene få en gennemsnitspris på omkring 620 kroner per hektokilo raps og 255 kroner per hektokilo hvede i maj måned.

Det er mærkbart højere i forhold til eksempelvis prisen for 2021-høsten, hvor den gennemsnitlige pris for raps var på omkring 400 kroner per hektokilo og 150 kroner for hvede ifølge Kornbasen.

Kontraktsalget for 2022 toppede ifølge Mogens Frederiksen netop omkring maj, og der er stadig gang i det dog på et lidt lavere blus.

- Men der har været interesse for det gennem hele året, hvor man man har valgt at dække nogle af afgrøderne ind så landmændene får et godt dækningsbridrag. Det er sund fornuft, siger Mogens Frederiksen, som ikke er overrasket over at landmændene gerne vil sælge 2023-høsten allerede nu. 

Tendensen med salg så langt frem i tiden er ifølge Mogens Frederiksen en udløber af coronakrisen, hvor industrien gerne vil dække sig ind for en længere periode på grund af usikkerhederne.

Det har hele situationen omkring krigen i Ukraine så forstærket.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle