DLG: Pres på udbud og efterspørgsel af rapsfrø

DLG oplever pres på både udbud og efterspørgsel af rapsfrø 2019.

Vi oplever pres på både det europæiske udbud og efterspørgslen for høsten 2019 med en produktion estimeret til 16,9 mio. tons, forventet crush på 22,9 mio, skriver DLG i seneste markedsorientering for rapsfrø.

De europæiske oliemøller er afhængige af import for at opretholde forsyningen, derfor kaster vi et blik mod mulige importmarkeder:

Canada oplever gode fremskridt i høsten efter tidligere at have haft forsinkelser pga. kraftig nedbør. Men den sidste uge er gået frem med 10 procent og høsten estimeres til at være 90 procent færdig og ser generelt fornuftig ud. Ingen nyheder fra Canada og Kina, som dermed giver Canada stigende lagre af Canola. Den europæiske import forventes at stige til 1,5 mio. tons mod tidligere års 0,5 mio. tons. Vi har dog en naturlig begrænset efterspørgsel på canadisk Canola til EU pga. i forhold til GM.

Canola-høsten i Australien er lige om hjørnet, hvor vi forventer de første høstestimater inden for de næste par uger. Det kan give os en indikation af hvor stor effekt, tørken har haft på udbytterne. Der estimeres i øjeblikket import på 1 mio. tons til Europa fra februar 2020 og frem til ny høst. Derfor er fokus i øjeblikket på Australiens udbytte, og hvor aggressive Kina bliver efter mængder fra Australien.

Dæmper på prisstigninger

Stor import fra Ukraine her de første par måneder af høsten 2019 som estimeres til 2,5 mio. tons, hvilket er 1 mio. tons mere end på samme tidspunkt sidste år. Dog træder Ukraines eksport-told på rapsfrø til EU i kraft den 1. januar 2020, hvilket har gjort, at man har importeret så meget som muligt.

Dette har været med til at lægge en dæmper på prisstigningerne, da det fysiske marked er fyldt med frø her op til nytår.

Generelt syntes det nordeuropæiske marked forsynet lokalt og dermed mindre effekt på præmierne.

På ny høst, estimeres uændrede arealer i Danmark, svagt faldende arealer i Tyskland og udfordringer med etableringen i det resterende Europa.

Korrelerende markeder

Imponerende stigninger i palmeolien med 15 procent prisstigning de sidste to uger. Lavere produktion, stigende malaysisk eksport samt øget forbrug til biodiesel i Indonesien og Malaysia, som øger deres iblandingsprocent med 10 procentpoint fra hhv. 20 procent til 30 procent og 10 procent til 20 procent. Sidst men ikke mindst forventes stærk efterspørgsel fra Kina. Med stigende priser på palmeolie øges omkostningerne for biodieselproducenterne, hvor en stabil råoliepris ikke ændrer biodieselprisen og giver dårligere margin.

Europæisk solsikkeolieimport estimeres til at forblive på et usædvanligt højt niveau, eftersom solsikkeolie forventes at kunne erstatte noget af manglen på rapsolie.

På trods af lavere europæisk produktion end sidste år, kan de sagtens udfylde efterspørgslen, med høsten 99 procent færdig i Ukraine og 70 procent i Rusland og udbytter hhv. fem procent og 10 procent bedre end sidste år.

Råolie og valuta

De tyske detailsalgstal for september blev offentliggjort og var værre end forventet, med en stigning på kun 0,1 procent for måneden mod 3,4 procent sidste år. EU annoncerede deres GDP-estimat for tredje kvartal med en stigning på 0,2 procent mod forventet 0,1 procent. U.S Federal Reserve sænkede renten for tredje gang i år for at stimulere økonomien, hvilket kan føre til stigende efterspørgsel på råolie.

Dog må vi forvente at skulle se faldende lagre, samt fremskridt i en handelsaftale mellem USA og Kina, før vi kan forvente at se stigende priser.

Forventer stigende priser

Med nuværende situation i Europa forventes stigende priser frem til ny høst, drevet af en stigende Matif, hvor der forventes mindre effekt fra den lokale præmie.

Billedet kan dog forstyrres af udsving i valuta eller politiske ændringer.

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle