DLG: Rapsmarkedet er tilbage på sporet

DLG rapporterer om markedssituationen for raps.

Af rapshandler Jens Briand Thomsen, DLG.

Rapsmarkedet har igen fundet support her i starten af december og er nu tilbage efter en korrektion i slutningen af november, som var drevet af palmeolien.

Matif-rapsen brød i torsdags over tidligere top på 390 euro på februar-terminen. Svagere amerikansk dollar mod euro gjorde importfrø mere konkurrencedygtige over for de europæiske, og gav en lille korrektion, som hurtigt blev lukket af stigende råolie.

Fundamentalt er det intet nyt i forhold til udbud/efterspørgselssituationen på raps i EU, som skal importere omkring 5,5 mio. tons frø grundet lav produktion og uændret efterspørgsel. Dog har store importmængder (3,2 mio. tons mod 1,6 mio. tons i gennemsnit de seneste tre år på nuværende tidspunkt) fra hovedsageligt Ukraine i første halvdel af høståret lagt låg på prisstigningerne.

Importfrø fra Canada bidrager også til at udfylde EU’s efterspørgsel, og selv om Canada oplever den laveste produktion siden 2015 har de masser af frø til eksport pga. handelskonflikten med Kina. Dog er der et naturligt maksimum i forhold til brugen af Canadiske GMO-frø, som ikke kan bruges til food oil, men skal bruges i biodiesel. Samtidig er efterspørgslen af GMO-protein i EU faldende.

Fokus vil nu være på Australiens produktion af rapsfrø som i år forventes til 2,1 mio. tons mod et gennemsnit på 3,3 mio. tons de seneste fem år. Eksporten til EU forventes dermed ikke at overstige 1 mio. tons, som er laveste niveau i otte år.

Crushen i EU vil dermed blive tvunget til at falde og der meldes om produktionsstop i løbet af vinteren og foråret, hvor der måske vil prioriteres mere tid til vedligehold.

De første estimater på høst 2020 er, at vi får endnu et år med lav produktion i Europa.

Korrelerende markeder

Sidste uge viste stigende priser på de vegetabilske olier, hvor palmeolien har nået højeste niveau i to år, som følge af stigende forbrug af biodiesel i hovedsageligt Malaysia og Indonesien, uden ændringer i produktionen. Men også i Europa viser importtal fra september og oktober en 10 procent stigning mod sidste års import af de fire største vegetabilske olier hhv. palme, solsikke, soja og raps.

Sojaolien har fulgt sidste uges stigende tendens, med støtte fra resten af sojakomplekset, som i torsdags steg på baggrund af finansielle problemer i en af Argentinas største sojaeksportvirksomheder.

Råolie og valuta

Svagere USD efter skuffende nøgletal og Trumps udmelding om planer om at indføre told på import af stål og aluminium fra Brasilien og Argentina, hvilket bidrager til øget usikkerhed omkring dollaren.

Den Amerikanske Energi informationsadministration (EIA) annoncerede at råolielagrene faldt mere end forventet med 4,86 mio. tønder mod forventet 1,73 mio. tønder. Dette førte til at råolien steg med mere end 4 procent.

Forventning

Med nuværende situation i Europa, er det svært at se faldende priser frem til ny høst, drevet af en stigende Matif, dog forventes der mindre effekt fra den lokale præmie, hvor Nordeuropa syntes forsynet. Billedet kan dog forstyrres af udsving i valuta eller politiske ændringer.

Faktaboks

Ansvarsfraskrivelse

”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle