DLG's største investeringssatsning afmonteret: "Men nu ser vi fremad"

DLG er utilfredse med forløbet omkring havnelukning, som koncernen måtte om samtidigt med offentligheden. Koncernchefen er dog klar til at se fremad, men forklarer, at en ny fabrik et andet sted kommer til at koste 300 mio. kr.

Det kom bag på blandt andre DLG, da Kolding Kommune for nyligt kunne melde ud, at man lukker erhvervshavnen, når de nuværende kontrakter udløber, dvs. om 25 år. 

Foderstofkoncernen kritisterede beslutningen, fordi DLG ifølge dem selv har investeret et trecifret millionbeløb siden 2013 i havnen.

Dog har havnen i årevis været til debat i kommunen, ligesom man har set andre byer skrue op for beboelse på havnene og ned for erhvervet. Alligevel troede DLG i 2013 på en fremtid i Kolding, da man flyttede fra Svendborg - det forklarer Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG.

Hvad var grundlaget for jeres tro på en fremtid i Kolding?

”Da vi i 2013 skulle fra Svendborg, faldt valget på Kolding. Vi var allerede til stede i byen, den ligger fuldstændig optimalt i forhold til forsyning og logistik, og så er der havn og infrastruktur til at producere og levere til Fyn og Syddanmark".

"Og Kolding tog imod os med åbne arme og var glade for investeringen og arbejdspladserne. Men havde vi i 2013 vidst, at havnen skulle lukke om 25 år (dengang 30, red.), så havde vi ikke investeret en krone. De forudsætninger der var i 2013 er blevt hevet væk under os".

"Vi havde gerne set, at vi var blevet inddraget i processen, men vi hørte om lukningen gennem medierne samtidig med alle andre. En melding i god tid havde givet os muligheder for at snakke".

Hvad betyder det her helt konkret for jer? 

”Det her er vores største investeringssatsning. Vi moderniserede og udbyggede fabrikken for 100 millioner kroner, så det var en langsigtet og strategisk investering for os. Og for os er 25 år ikke lang tid".

"Når vi bygger, så skal det leve længe, det er vores fremgangsmåde. Nu er vi nødt til at begynde at lede efter alternativer. 8% af Danmarks slagtesvin forsynes af den her fabrik, så vi kan ikke bare lukke".

Hvad kommer det til at betyde for jeres kunder? 

”Det kommer ikke til at betyde noget for vores kunder lige nu, for vi har en fantastisk og godt kørende fabrik, og den bliver ved med at køre. Men sigtet med vores investering er blevet afmonteret”.

Bliver I jeres lejeaftale ud, eller søger i videre så hurtigt som muligt? 

”Vi må kigge fremad og få en konstruktiv dialog med Kolding Kommune, hvor vi forventer stor fleksibilitet. Det er en vigtig sag for DLG, vores kunder og vores ejere. 100 millioner kroner er mange penge, der kunne have været brugt til noget andet. En ny fabrik i samme kaliber vil koste 300 millioner".

"Så vi ser på det med stor alvor. Vi har en leverings- og forsyningspligt, og så har vi en fantastisk fabrik, så vi bliver lejen ud. Men vi skal se på alternative muligheder. Blandt andet ved at trække i arbejdstøjet og få en god dialog med Kolding Kommune. Vi kan love og garantere på den korte bane, at vi vil være der. Vi forlader ikke Kolding i morgen, og vi har det lange lys på med hensyn til fremtiden". 

"Nu har vi udtrykt vores utilfredshed, så nu afventer vi at høre fra kommunen, så vi kan få en dialog op og køre”. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle