DM i Hø igen på Landsskuet

Danmarksmesterskaberne i hø genopstår efter to års pause på landsskuepladsen

Alle, der har prøvet at slå græsplæne, ved, at frisk græs dufter fantastisk. Hø – tørret græs – næsten lige så godt. Det synes dyr også, og derfor var hø i århundreder en dominerende foderkilde i landbruget. En måde at konservere sommerens friske græs på, som var skånsom og bibeholdt størstedelen af det friske græs’ sukkerindhold, antioxidanter samt smags- og næringsstoffer.

»Som konserveringsform er hø vanskeligere end ensilage. Men som foder er hø uovertruffen, såvel i forhold til smag og sundhed for drøvtyggere som i forhold til kvaliteten af slutproduktet - mælk og kød,« siger Thorkild Nissen, der er hø-ekspert, dommer og ansvarlig for DM i hø for Økologisk Landsforening.

For en snes år siden begyndte landmænd, mejerier og kokke at interessere sig for høet igen. Mælk fra hø-fodrede køer har særlige egenskaber i osteproduktion, og hø som smags- og aromagiver fandt vej til gryderne i det Nye Nordiske Køkken. I dag brygges der sågar økologisk hø-øl i Danmark.

I 2011 arrangerede Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening for første gang Danmarksmesterskaberne i hø. Første gang i København og i de efterfølgende tre år henholdsvis i Herning og Aarhus. Efter to års dvale genopstår konkurrencen i år på Landsskuet i Herning.

Et dommerpanel, bestående af bl.a. Frank Erichsen, bonderøv, Per Kølster, brygmester, Thorsten Wetche, økologisk mælkeproducent, og Thorkild Nissen, hø-ekspert, udvælger seks partier hø til finalen. Herefter er det overdommerne – får og køer - der æder sig frem til Danmarks bedste hø. Finalen begynder lørdag kl. 13.00 i Store Ring.

To discipliner i konkurrencen

Hømesterskaberne afgøres i to discipliner: Marktørret hø og ladetørret hø. At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at lave Danmarks bedste hø delt op i to, så det marktørrede hø og hø, som er færdigtørret i lade, bedømmes hver for sig. I finalen er det fårene, der skal gumle sig frem til det bedste marktørrede hø, mens køerne afgør den ladetørrede kategori.

Alle landmænd – økologiske og ikke-økologiske – kan deltage i konkurrencen. På Økologisk Landsforenings stand kan man torsdag og fredag tilmelde sig et kursus i at slå med le og lære at sætte hø i hæs. Lørdag kan man høre Frank Erichsen fortælle om, hvordan man høster og tørrer løv-hø til sine kæledyr, dufte til konkurrencehøet og gætte med på vinderen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle