DM&E: Varmeværker bør bruge danskproduceret flis

De danske varmeværker bør bruge det danske flis, inden de importerer fra udlandet – sådan lyder opråbet fra brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E).

Sidste år blev en brancheaftale mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme indgået, hvor varmeværkerne er forpligtiget til at anvende bæredygtig biomasse – det har betydet, at DM&E har udarbejdet i garantiordning, som sikrer, at skoventreprenørerne kan leve op til kravet om bæredygtig biomasse.

På trods af denne bæredygtighed i flisproduktionen vælger varmeværker fortsat at importere store mængder flis fra udlandet til stor forundring for branchen.

»Med danskproduceret flis er varmeværkerne sikret den bæredygtighed, som brancheaftalen mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme har indgået,« fortæller Claus Clemmensen, konsulent i DM&E Skov, der er manden bag den nye bæredygtighedsgaranti: Godkendt Biomasseproducent.

»Vi er udmærket klar over, at den danske flismængde ikke er stor nok til, at alle varmeværker kan bruge dansk flis, men jeg opfordrer varmeværkerne til at bruge den danske flis først og derefter supplere op med udenlandsk flis,« siger han i en pressemeddelelse.

Stor viden må ikke gå tabt

Ifølge Claus Clemmensen er der opbygget en stor viden om produktion af flis for både skovejere, skovforvaltere og entreprenører. Samtidig findes der også et effektivt produktionsapparat i form af specialfremstillede maskiner til flisproduktion.

»Det vil være ærgerligt, hvis denne viden og produktionsapparatet forsvinder på bekostning af importeret flis,« siger Claus Clemmensen og pointerer også den store forsyningssikkerhed og høje fleksibilitet, som varmeværkerne har ved at benytte sig af den danske flis.

Ifølge DM&E er der potentiale for at fjerne flis fra danske skove, uden at det skader biodiversiteten.

Redigeret kl 15.56: Nederste sekvens ændret, så det fremgår, at DM&E siger, at man kan fjerne flis, uden det skader biodiversiteten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle