DMI justerer sit tørkeindeks - har overestimeret hvor tørt det var i flere år

Tørkeindekset, som DMI står bag, har været sendt til serviceeftersyn, fordi det ikke viste et retvisende billede af tørkeniveauet i Danmark.

Det har været usædvanligt tørt i Danmark de seneste år.

DMI's tørkeindeks, der måler og giver overblik over tørkeniveauet i Danmark, har nemlig overestimeret tørkeniveauet i Danmark - særligt i forårsperioden 2019–2023.

Det skriver DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, i en nyhed på sin hjemmeside.

Tørkeindekset har derfor været fejlmeldt de seneste uger, men nu er det tilbage i justeret form, der ifølge DMI skulle give et mere retvisende billede af tørkeforholdene herhjemme.

– Vi er rigtig ærgerlige over, at vi i en periode, har vist et skævt billede af niveauet for tørke i Danmark. Vi blev opmærksomme på, at fejlen var større end tidligere antaget i sidste uge – og derfor fejlmeldte vi Tørkeindekset med det samme. Vi har nu fundet frem til en alternativ løsning, så borgerne kan få et overblik over, hvor der er tørt i Danmark, siger afdelingschef i Politik, Strategi og Kommunikation Frej Sorento Dichmann i meddelelsen.

Særligt dette forår har tørkeindekset vist en forkert værdi. Her ses tørkeindekset målt efter den gamle model (venstre) og den nye model (højre) for 16. maj 2023.

Fejl i fordampning

DMI oplyser, at fejlen skyldes, at fordampningspotentialet blev estimeret for højt, hvilket betød, at værdierne i tørkeindekset steg for hurtigt. 

I perioden med fejl fra 2019 indtil modellen blev taget ud af drift i maj 2023, viste tørkeindekset i tørkesæsonen, der varer fra marts til oktober, i gennemsnit cirka 1,3 indekspoint højere, end det burde.

Den højeste afvigelse ses i 2023, hvor tørkeindekset 16. maj viste over fire indeksværdier for højt.

Til gengæld har indekset om vinteren vist en marginalt for lav værdi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle