DMI-prognose forudser halvkøligt og ustadigt sommervejr

Prognose fra DMI peger på, at gennemsnitstemperaturen vil ende lidt under det normale i sommeren 2021.

Det kan blive en lidt køligere sommer end sædvanligt, forudser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

DMI skriver i sin sæsonprognose for juli og august, at der er udsigt til en sommer med halvkøligt og til tider ustadigt vejr - dog med stabilitet, varme og solskin i kortere perioder.

Overordnet venter DMI dog også, at gennemsnitstemperaturen for i juli og august vil ende lidt under det normale.

Middeltemperaturen i juli og august plejer at ligge omkring 16-17 grader, mens maksimumtemperaturen i gennemsnit plejer at ligge på 21 grader. Dermed forventer DMI lige nu ikke mange sommerdage over 25 grader.

To scenarier for juli

I slutningen af juni forventer DMI en stabil periode med tørt og ret solrigt vejr, men det vil altså vende i juli til mere ustadigt vejr. 

Ifølge prognoserne, der stadig er noget usikre, er der lige nu to scenarier i spil for juli alt afhængig af, hvilken vej vinden lægger sig. 

"En kølig nordvestlig luftstrømning vil give os mest tørt vejr med nogen sol og kun enkelte byger, mens en vestlig strømning vil medføre mere skyet vejr og perioder med regn, byger og blæst", skriver langtidsmeteorolog Martin Lindberg.

Der er dog udsigt til enkelte og kortere perioder med stabilt, tørt og varmere vejr.

I juli forventes det, at nedbørsmængderne vil "ligge omkring eller noget under det normale", mens det i august ventes at ligge omkring det normale.

August byder også på byger

I august viser flere af DMI's prognosemodeller et dominerende lavtryksområde over Nordvesteuropa.

"Det vil medføre, at vi får en overvejende ustadig vejrtype med en dominerende vestlig eller sydvestlig strømning af forholdsvis kølig maritim luft. Flere lavtryk med skyer og regn vil dermed passere Danmark og Skandinavien vestfra, og ind imellem kommer dage med enkelte byger og nogen sol", skriver langtidsmeteorolog Martin Lindberg i DMI-prognosen.

Der er dog samtidig en mulighed for et højtryk i en overgang over Østeuropa, som kan give en strømning af varm luft over Danmark.

"Men regnvejr og kraftigere byger kan også bevæge sig op over landet fra kontinentet", lyder det.

En langtidsprognose fra DMI er baseret på såkaldte dynamiske prognosemodeller og sammenligninger med tidligere år og de globale havoverfladetemperaturer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle