DMI: September var den vådeste i 18 år - særligt en kommune er hårdt ramt

Denne september måned har været den vådeste september i 18 år. I en kommune ligger man 70 mm. over gennemsnittet.

Hvis du hører til en af de mange landmænd der har syntes at september har været noget vådere end normalt så er det ikke så mærkeligt. Denne september er nemlig den vådeste i 18 år, ifølge DMI.

"Der er denne måned faldet 130 millimeter regn", fortæller Mikael Scharling, klimatolog hos DMI om landsgennemsnittet.

Den seneste september, hvor der faldt mere regn end denne, er september 2001. Her dryppede 137 millimeter regn over Danmark.

Samtidig har september 2019 ifølge DMI samtidig været den vådeste måned i fire år.

Vådest i Tønder

Normalt falder der 73 mm i september måned i gennemsnit.

Men i september måned i år, er der frem til kl. 9 den 30. september faldet mest nedbør i Tønder kommune- hele 199,6 mm. i gennemsnit.

I den anden ende af skalaen ligger Bornholms Kommune, hvor der kun er faldet 64,0 mm nedbør i gennemsnit.

Den målestation, hvor det har været allermest vådt ligger ikke overraskende i Tønder kommune og har målt 232,7 mm, hvilket er 77 procent over gennemsnittet for hele landet

Allerede d. 11. september i år tegnede september våd og ved Gniben på Sjælland blev der målt knap 73 mm på godt et døgn.

"Der har været rigtig meget nedbør i starten af måneden. Så har der været en periode, hvor der ikke var så meget nedbør, og nu her de sidste dage er der faldet rigtig meget nedbør også", siger Mikael Scharling.

nedbør september

Kilde: DMI

Normal temperatur

Temperaturen i september lå med 13, 4 grader i gennemsnit tæt på normalen for referenceårene 2006-2015, hvor gennemsnitstemperaturen var på 13,7 grader.

September i år havde 18 færre solskinstimer end gennemsnittet på 151 timer, nemlig kun 133 timer.

August tæt på normal, men..

I august smed skyerne i gennemsnit  91,4 mm nedbør af sig for hele landet. Det er relativt tæt på normalen, der lyder på 99 mm set fra 2006 til 2015.

Men da det er et gennemsnit er det dog langt fra, hvad visse områder og kommuner har fået i år i august måned.

"August måned har været mere ustabil de senere år, og i år har der været relativt mange byger og skybrud i forhold til gennemsnittet for de sidste seks-otte år", fortalte klimatolog ved DMI, Mikael Scharling til landbrugsavisen.dk.

Usædvanlige mængder regn

Særligt i Nordjylland væltede det ned i august. Eksempelvis viser målinger fra DMI’s vejrarkiv et gennemsnit på 125,8 mm nedbør i Aalborg Kommune. Det er 31,8 mm mere end gennemsnittet for kommunen på 94 mm set fra 2006-2015.

På en af DMI's enkelte vejrstationer, nordvest for Aars, blev der målt 166 mm for august. Særligt omkring 10. august faldt der mellem 75 og 100 mm på et døgn ved Aars, hvilket ifølge Mikael Scharling er temmelig usædvanligt.

Kilde: ritzau, dmi

 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle