DN: Minivådområder er kun en lappeløsning

Tidligt onsdag meldte Fødevareminister Mogens Jensen ud, at der bliver afsat 60,6 mio. kroner ekstra til etablering af minivådområder. Den samlede pulje er derfor nu på 193 mio. kr. 

Det er der kommet reaktioner på fra flere sider, men ikke alle er kun begejstrede. 

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding synes det er positivt, at den samlede kvælstofreduktion som følge af projektet på cirka 158 ton per år, men der stopper begejstringen.

"Landbrugets udledning af kvælstof stiger i øjeblikket, og det er dybt problematisk for naturen. Minivådområderne har været for længe om at komme i gang, og derfor er jeg glad for, at der nu endelig sker noget", siger hun.

Men det er en dyr ordning, og derfor så foreningen hellere, at jorde med stor kvælstofudledning permanent blev taget ud af drift og i stedet udlagt til natur.

"Minivådområder er en lappeløsning. Der er brug for varige løsninger i stedet for de her små anlæg rundt omkring. De er på længere sigt en dyr og ineffektiv måde at nedbringe kvælstofudledningen på", siger Maria Reumert Gjerding.

Landmænd og lodsejere kan få dækket 100 procent af deres udgifter til at etablere et minivådområde. Pengene kommer primært fra EU’s Landdistriktsprogram.

Venstre roser minister og landmænd

Hos venstre er fødevareordfører, Erling Bonnesen positiv.

"Jeg vil gerne rose, at den nye socialdemokratiske fødevareminister vender 180 grader på en tallerken
og nu øger bevillingen til støtte af etablering af minivådområder med  60 mill. kr.", siger Erling Bonnesen til landbrugsavisen.dk. 

Og han roser også landmændene, der søger tilskuddet. 

" Det er godt de bakker op så stor ros til dem 

Så det gælder bare om at komme videre med planerne, og jeg vil selvfølgelig holde øje med, at det også kommer ud at virke i praksis, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V). 

De ekstra projekter, som nu kan imødekommes, ventes at give en merreduktion af kvælstofudledningen på 43 ton om året. 

Kilde: ritzau
 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle