DN og WWF: Danmark dumper på FN's 20 naturmål

Kun ét af 2020-målene for naturen opfyldes af Danmark. Det fortæller en rapport fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF op til FN-naturtopmøde i Mexico for 193 lande. Miljøminister vil beskytte bier.

Danmark er endog meget langt fra at opfylde FN's naturmål, som skal være nået i 2020.

Det konkluderer en ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) og WWF Verdensnaturfonden.
Den præsenteres, mens 193 lande i disse uger er samlet til naturtopmøde i Cancún i Mexico. Konferencen er det 13. partsmøde i FN's Biodiversitetskonvention.

Danmark har foreløbig kun opfyldt 1 af de 20 naturmål, der skal standse tilbagegangen i biologisk mangfoldighed i verden i 2020. Det er mål 16 om adgang til genetiske ressourcer.

- Danmark er bagud, og det skal der ændres på, siger Ann Berit Frostholm, naturpolitisk medarbejder i DN og repræsentant for danske ngo'er i Cancún.

Målene handler blandt andet om at beskytte truede arter, stoppe ødelæggelsen af sårbar natur, skabe et bæredygtigt landbrug, skovbrug og fiskeri, genoprette ødelagt natur, sikre finansiering til natur og fjerne miljøskadelig statsstøtte.

- Som et af verdens rigeste lande har Danmark hidtil ikke magtet opgaven. Den kan ikke bare skubbes videre til næste generation, siger Ann Berit Frostholm.

Tilbagegangen for vilde bestøvere sætter fødevaresikkerheden på spil, og overforbrug af sprøjtegifte og gødningsstoffer bidrager til at forurene grundvand og drikkevand, tilføjer hun.

For otte mål er der fremdrift, men ikke nok til at nå målet i 2020. For otte andre mål er der ingen væsentlige fremskridt overhovedet - men status quo i forhold til 2010. For 2 mål (sårbare økosystemer og finansiering) er der deciderede tilbageskridt. Ét mål er ikke relevant i Danmark.

Fristen var oprindelig 2010. Men hverken Danmark eller andre lande var i nærheden af målet da. Derfor besluttede landene i FN's konvention at skubbe målstregen yderligere 10 år.

Alligevel skal Danmark virkelig rubbe neglene for nå de mål, vi har skrevet under på, siger Bo Normander, programleder i WWF.

- Her fire år før tid er vi milevidt fra at opfylde vores forpligtelser over for FN. I regeringsgrundlaget lægger VLAK op til nye ambitiøse naturmål for 2020 og 2030. Det er der i den grad brug for, så naturens tilbagegang kan vendes, mener Bo Normander.

Generelt er naturområderne for små og spredte. De påvirkes negativt af næringsstoffer, sprøjtemidler, monokultur og dræning fra landbrug og skovbrug, lyder det i rapporten. Landbrugspakken fra 2015 giver tilbageskridt på grund af mere kvælstof, siger organisationerne. Naturpakken fra maj 2016 tæller positivt, men samlet set går det i gal retning.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltog i weekenden i et formøde for ministre i Cancún, men er rejst videre til Colombia på fremstød for dansk svinekød.

Han oplyser i en pressemeddelelse, at Danmark er gået med i et internationalt samarbejde om at beskytte bier, der er naturens egne bestøvere.

- Vores produktion af fødevarer er afhængig af bestøvning fra bier, sommerfugle og andre insekter.

Alene honningbiers bestøvning i Danmark har en anslået værdi på en milliard kroner årligt, tilføjer Esben Lunde Larsen.

- I Naturpakken er sat flere projekter i gang, ligesom vi har udviklet en strategi for biavl. Alle disse erfaringer vil vi byde ind med i det nye samarbejde, siger han.

/ritzau/

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle