DN-præsident får hård kritik fra egne rækker

Ella Maria Bisschop-Larsen får hård kritik fra biolog og tidligere ansat hos Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har under ledelse af præsident Ella Maria Bisschop-Larsen tabt fokus på kampen for natur i bred forstand.

"Den store fejltagelse skete i 2006, hvor foreningen skiftede kampen for den rige natur ud med kampen for økologisk landbrug og en generel kamp mod konventionelt landbrug. En kamp, som – modsat, hvad mange tror – ikke har noget at gøre med at passe på naturen."

Sådan lyder den skarpe kritik fra Michael Stoltze i en kronik i Dagbladet Information. Han er naturmand, forfatter, ph.d. og biolog. Og så er han tidligere ansat hos Danmarks Naturfredningsforening, men forlod organisationen i protest mod Ella Maria Bisschop-Larsen, der i 2006 blev valgt som præsident efter et opgør med den foregående præsident, Poul Henrik Harritz.

Under ophævelsen af brakordningen i 2008, burde DN have gået ind i dialog med landbruget for at sikre de bedste naturarealer, mener han. I stedet gik man i fuld krig med landbruget - og resultatet blev at al brakken blev opdyrket.

Ella Maria Bisschop-Larsens kamp for økologien er snæver, mener han.

"Et rent miljø garanterer ikke en rig natur. Og økologisk landbrug sikrer ikke naturens mangfoldighed. Måske tværtimod, for det kræver langt mere plads," skriver Michael Stoltze i kronikken i Information.

En anden fejl fra DN's side var at afslå et forslag fra Bæredygtigt Landbrug om at bruge landbrugsstøtte på køb af jord til natur, mener Michael Stoltze.

Også ved nationalparkerne har DN's tilgang forhindret naturudviklingen, mener han. Ifølge Michael Stoltze har DN kæmpet for vidtgående juridiske indgreb mod landbrug i forbindelse med nationalparkerne. Uden økonomisk kompensation. Det satte en kæp i hjulet, siger han.

Argumenterne for de 10 meter brede randzoner har vaklet, fagligt set, mener naturmanden.

"DN havde igen mere travlt med at tæske landbruget end med at kæmpe for naturen. Bræmmerne blev opgivet. Naturen og skatteyderne tabte," skriver han i kronikken.

Landbrugsavisen.dk har forsøgt at få et interview med Ella Maria Bisschop-Larsen om kritikken. Det er ikke lykkedes at få telefonisk kontakt, ligesom vi sendte en email.

En pressemedarbejder oplyser, at Ella Maria Bisschop-Larsen ikke ønsker at svare på kritikken.

Merrild: Dejligt med fokus på konstruktive løsninger

Martin Merrild, formand for L&F, skriver på Facebook, at Michael Stoltze sætter ord på noget, han har oplevet i mange år.

"Naturfredningsforeningen er igennem en årrække blevet mere og mere ensidigt fokuseret på at slå på landbruget frem for at samarbejde om konstruktive løsninger," skriver Martin Merrild.

 

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu