Dobbelt-chok: Danskere ramt af svinepest igen

42.000 grise på danskejet gård i Rumænien er ved at blive aflivet.

For anden gang på under fire måneder er det danskejede DanBred Arges A/S ramt af svinepest.

I oktober ramte sygdommen første gang slagtesvinestaldene på landbruget, der ligger 80 km vest for Bukarest, hvor 30.000 slagtesvin måtte aflives.

Tirsdag 18. februar fik ejerne så den chokerende melding om, at nu var soholdet, der ligger otte km fra slagtesvinestaldene, også var ramt.

Den en af de danske ejere Laurids Søndergaard fortæller til LandbrugsAvisen, at de 42.000 grise, hvoraf 5.000 er søer, er ved at blive aflivet og bliver begravet efter myndighedernes regler. Når aflivningen er overstået, skal staldene rengøres og desinficeres, og de kommer efter alt at dømme til at stå tomme i op mod et halvt år. 

Hverken Laurids Søndergaard eller landbrugets andre ejere ønsker at uddybe yderligere.

Ikke DanBred P/S

Selvom om landbruget bærer navnet DanBred Arges, må det ikke forveksles med det danske avlsselsksb Danbred P/S. Navnet DanBred Arges stammer fra perioden fra 2005 til 2008, hvor landbruget var opformeringsbesætning for DanBred. Siden har ejerne beholdt navnet.

Landbruget ejes af danskerne Laurids Søndergaard og Martin Agerskov med hver 40 procent samt to rumænere med hver 10 procent.

Produktionen på DanBred Arges blev i 2018 udvidet med 1.500 søer. Før udbredelsen af svinepest i Rumænien var det planen at udvide kapaciteten med yderligere 1.500 søer i 2020. Den plan er stillet i bero.

Inden landbruget blev ramt af svinepest var den årlige produktion er på 75.000 slagtesvin og 150.000 smågrise. Desuden driver DanBred Arges 1.400 hektar med planteavl.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle