Dollarens stigning er en lille hjælp til dansk landbrug

Dollar-kursen er steget kraftigt det sidste år. Dette kan være med til at stoppe landbrugskrisen, vurderer markedsanalytiker. Hos Landbrug & Fødevarer er man dog mere tilbageholdende med begejstringen. Cheføkonom Thomas Søby advarer om at glæde sig for meget.

Den store kursstigning på dollaren kan være den faktor, der vender udviklingen for både dansk og europæisk landbrug.

Det skriver Fødevarewatch i dag.

”Det er den bedste nyhed, dansk landbrug har fået i 10 år” udtaler markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, til mediet.

Det seneste år er kursen på den amerikanske dollar steget 30 procent og er i dag krydset de syv kroner for første gang i 12 år.

Mens kursen på dollaren var svag, var prisen på de amerikanske landbrugsvarer billige ude i verden, mens varerne fra Europa har været forholdsvis dyre. Men det ændres nu.

Grundet kursstigningen vil prisen på amerikansk svinekød, korn, mælkepulver og andre landbrugsvarer stige ude på verdensmarkedet. Det betyder at de danske og europæiske varer vil have lettere ved at konkurrere med de amerikanske varer, og kan derved generere en større eksport.

Landbrug & Fødevarer vurderer, at en dollarstigning på én krone øger værdien af fødevareklyngens eksport med omkring tre mia. kr.

Held i andres uheld

Kursændringen kan betragtes som held i andres uheld.

”Amerikanerne har skåret helt ind til benet nu. De amerikanske svinekødspriser er de laveste i mange år, og falder prisen yderligere, vil svineproducenterne i USA begynde at lukke. Vi vil se alle de amerikanske eksportvarer gennemløbe disse to faser: Først sænker man avancerne for at kompensere for kursstigningerne. Når det ikke længere er muligt, begynder produktionen at lukke ned,” siger Palle Jakobsen.

Han vurderer at økonomien for europæisk landbrug i årene frem mod 2020 vil svinge mellem god og rigtig god grundet den større konkurrenceevne.

Cheføkonom advarer mod begejstring

Mindre begejstrede er man hos Landbrug & Fødevarer. Her advarer cheføkonom Thomas Søby mod, at begejstringen over den stigende dollarkus tager overhånd.

"Den stigende dollarkurs trækker ganske vist i den rigtige retning, fordi den styrker de danske fødevarevirksomheders konkurrenceevne på verdensmarkedet og svækker vores amerikanske konkurrenter. Men dollaren er langt fra den eneste vigtige faktor i den ligning, som afgør, hvordan bundlinjen bliver hos de danske fødevarevirksomheder og landmænd," understreger Thomas Søby.

Han påpeger, at priserne på blandt andet svinekød og mejerivarer stadig er under et betydeligt pres på grund af Ruslands boykot og en opbremsning i Kinas import.

"Samtidig skaber hele usikkerheden om fremtiden for Grækenland og andre sydeuropæiske lande fortsat en nervøsitet, som hæmmer væksten og begrænser mulighederne for et egentligt økonomisk opsving. En stærk dollar er en vigtig faktor, men den gør det ikke sig selv. Vi skal have flere lodder over i den rigtige vægtskål, før udviklingen for alvor kan tippe i den rigtige retning, så landbrugskrisen kan afblæses. Der er vi ikke endnu,"siger Thomas Søby.

Redigeret 12-03-2015 kl 14.50.

Suppleret med udtalelser fra cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer.

Ændret rubrik til "Dollarens stigning er en lille hjælp til dansk landbrug"

 

Emneord

eksport , landbrugskrise

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle