DR: WHO kritiserer gult-kort ordningen

Formanden for WHO’s rådgivende udvalg om antibiotikaresistens (AGISAR) er stærkt kritisk overfor nye danske regler for antibiotika til svin. Det skriver DR. Chefkonsulent siger at det ikke er det komplette billede, der fremlægges.

Formanden for WHO’s rådgivende udvalg om antibiotikaresistens (AGISAR), Peter Collignon, er stærkt kritisk overfor nye danske regler for antibiotika til svin.

Den fleksible gult kort-ordning tilskynder danske svineavlere til at bruge antibiotika, som ifølge Verdenssundhedsorganisationen er ’kritisk vigtig’ i behandlingen af mennesker, oplyser DR Nyheder.

Peter Collignon, der er professor i mikrobiologi ved Australian National University i Canberra, kritiserer overfor DR, vægtningen af de forskellige antibiotika på den danske antibiotikaliste. Eksempelvis at penicilliner og antibiotikummet aminoglycosider er vægtet neutralt med faktor 1. Han mener ikke, at vægtningerne korresponderer med WHO’s liste.

Professoren mener, at denne vægtning, holdt overfor, at andre antibiotika har eksempelvis vægtning 10, tilskynder svineproducenterne til at bruge penicillin, når de skal behandle deres dyr. Han ville foreslå en vægtning på 8 i stedet for.

Ikke det fulde billede

Hos Landbrug og Fødevarer, mener chefkonsulent Jan Dahl ikke, at kritikken giver det komplette billede af de danske forhold.

"Jeg synes ikke, Peter Collignon har ret, men han har en pointe. Det kan måske være fornuftigt at gå ind og justere på vægtningen, men det er et arbejde, der allerede er i gang. Der er nedsat en arbejdsgruppe, der i høj grad tager WHO rapport med i deres overvejelser," siger Jan Dahl, der er dyrlæge.

WHO' liste peger på 5 typer antibiotika, som betragtes som specielt problematiske. På den baggrund indførte myndighederne og erhvervet som et af de første lande i verden skrappe begrænsninger på anvendelsen af flere antibiotika fra de grupper.

Han mener derfor ikke, at DRs artikel giver det komplette billede af, hvordan tingene forholder sig. 

Rapporten kan ikke stå alene

I WHO’s rapport fremgår det, at den ikke kan stå alene, når man vurderer risikoen ved brugen at de forskellige typer antibiotika.

"Der vil også være nationale forhold, man skal tage hensyn til. Derfor skal man også nationalt bruge sin sunde fornuft og tage højde for specifikke nationale forhold. En overordnet global prioritering kan ikke bruges," siger Frank Møller Aarestrup, der er professor på Fødevareinstituttet under DTU, til Landbrugsavisen.dk.

Frank Møller Aarestrup samarbejder i internationale sammenhænge med Peter Collignon og derfor er han generelt set enig med den australske professor.

”Jeg kender dog ikke den præcise baggrund for de vægtninger han foreslår, men det lyder umiddelbart fornuftigt,” siger han.

Læg baggrunden frem

Frank Møller Aarestrup undrer sig samtidig over den danske prioriteringsliste, som for et år siden blev tilføjet gult kort-ordningen.

"Jeg følger området forholdsvis tæt, og det undrer mig, hvis der skulle være videnskabeligt belæg for rangeringen af antibiotika, som jeg ikke kender til. Det kan selvfølgelig være tilfældet. Det kan være, det er upubliceret forskning, der ligger til grund for den, og det er jo fint, hvis man har adgang til det," siger han.

Han synes, det ville være nemmere at forholde sig til, både nationalt for de danske læger og internationalt, hvis baggrunden for prioriteringen blev lagt frem.

"Det håber jeg meget, for så ville det være meget nemmere at forholde sig til," siger han.

De danske medicinregler for svin fremgår af den såkaldte MRSA-handlingsplan, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2015.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle