Driftsleder kæmper mod tørken: "Det her er det mest udfordrende år at høste i"

På Lundballegaard, Djursland har driftsleder Tobias Clausen aldrig oplevet et år som 2018 i sin tid i landbruget. Han venter bare på vand. 

Der er ikke meget optimisme hos Tobias Clausen, når det handler om årets høst på Lundballegaard på Djursland.

Han er driftsleder på bedriften, hvor høsten bærer store præg af manglen på vand. 

"Det er det sværeste og mest udfordrende år, jeg har oplevet som driftsleder og tidligere som medarbejder på landbrug", fortæller Tobias Clausen. 

Han estimerer, at udbyttet på vintersæd er 20 procent under normalt udbytte. De er endnu i gang med at høste raps, ærter og vårbyg. 

"Udbyttet er efter de vejrmæssige udfordringer relativt positivt. Nogle steder havde jeg frygtet værre", siger driftslederen. Der høstes på lerjord med jb7 og jb8.

Venter på vand

Lundballegaard driver 350 hektar planteavl, hvor 200 hektar er frøgræs, vinterbyg og hvede. 

"Det er et år, hvor vi ikke har vidst, hvad vi skulle stille op", fortæller Tobias Clausen. 

Han venter endnu på vand, helst 100 mm over de næste par dage. Det er umuligt at komme i jorden og få noget til at spire uden vand. 

"Indtil vi kan komme i jorden, så ser jeg frem til at komme hjem og nyde en masse ferie med min familie. Lige nu kan vi ikke gøre noget uden vand", siger Tobias Clausen, som blev far i foråret.

Tobias Clausen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sit indsendte billede.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 15 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, hvidkløver, Alm. rajgræs, spinat til frø, vinterhvede, vårbyg, rug, Triticale, vinterraps, hestebønner og havre

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle