Driftsleder måtte stoppe høst på grund af regn

Landmand Søren Møller tog årets første hug af rug på sin fars gård i Sønderjylland. Desværre er vandprocenten alt for høj, og derfor må han vente en uge med at tage de sidste hektar.

Siger vejrudsigterne regn og kulde, eller sol og varme? Det er et spørgsmål, som mange landmænd måske stiller sig selv, når de i disse måneder skal høste.

For Søren Møller på 28 år var der i Sønderjylland udsigt til regn, og derfor tog han fredag chancen, da han fik ringet til den lokale maskinstation, der skulle nå at høste i alt 40 hektar økologisk rug hos ham, inden regnen kom.

"Vejrudsigten meldte rigtig meget vand, så vi valgte at høste. Men rugen var lidt for fugtig, hvor vandprocenten nogen steder lå mellem 18 og 20 procent. Så vi høstede kun fire hektar, så stoppede vi igen", siger han og fortæller, at sorten hedder KWS Livado og er sået på sandjorden JB 1.

Far eller chef?

Gården ligger ved Gram, hvor Søren Møller er ansat som driftsleder for sin far Ove Møller. Gården på i alt 285 hektar har også 185 kvæg, hvor primært rug og byg går som foder. Hvede og halvdelen af havre går til foderstof.

Søren Møller griner, da han bliver spurgt, hvordan det er at arbejde tæt med sin far hver dag.

"Det kan være svært at skelne mellem, hvornår han er min far, og hvornår han er min chef. Vi har haft mange snakke om, hvordan samarbejdet skulle gøres, og så blev vi enige om, at vi skulle kunne snakke om tingene, inden noget eskalerede", siger han.

Med regnen i weekenden, ser det ikke ud til, at Søren Møller og hans far får høstet rug inden for de nærmeste dage.

"Regnen kom meget spredt i søndags, hvor vi fik 10 ml., så der går en uges tid, før vi høster resten", siger han.

Med billederne deltager Søren Møller i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle