Betalt indhold af Gjensidige

Drone sparer 30 procent af sprøjtemidlerne

Klitgaard Agro har taget drone i brug for at reducere brugen af kemi. Et avanceret program gør det muligt at lave sprøjtekort lige efter at dronen har fløjet.

Helt ned til kvadrater på fem gange fem centimeter.

Så nøjagtigt kan den drone, som Scout Robotics anvender på Klitgaard Agros marker læse afgrødernes tilstand. Umiddelbart efter, at dronen er fløjet over markerne, udarbejdes et sprøjtekort, som kan aflæses direkte af sprøjten. På den måde kan der spares markant på anvendelsen af sprøjtemiddel.

”På nogle marker kan vi skære op til 30 – 35 procent af forbruget af kemi. Det er en god historie, og det går vi op i,” siger Michael Bundgaard, der driver Klitgaard Agro med 2.200 hektar. Sidste år skiftede gården til no-till princippet. Det betyder, at jorden ikke pløjes og at der sås direkte i marken efter høst.

Det er Per Valentin Lund, Scout Robotics, der står for den systematiske overflyvning af Klitgaard Agros marker.

Sponsoreret Gjensidige: Drone sparer 30 procent af sprøjtemidlerne

Resultat straks

”Normalt skal resultaterne af en overflyvning sendes til et firma, der tolker billederne. Det tager normalt et par dage. Vi har investeret i udstyr, der betyder, at tildelingskortet kan laves lige efter at vi har fløjet og være færdigt på en halv time. Derefter kan det aflæses direkte af marksprøjten,” fortæller Per Valentin Lund.

Dronens nøjagtighed er langt større end de satellitbaserede systemer, der er til rådighed. Her kan man ikke opnå så god en nøjagtighed. CropSat og andre services leverer typisk en nøjagtighed på 10 x 10 meter eller op til 30 x 30 meters nøjagtighed.

Den drone, Scout Robotics anvender, er helt konventionel. Det er det specielle kamera og den software, firmaet har investeret i, som gør det muligt at lave tildelingskortet på baggrund af de mange tusinde billeder, der laves i forbindelse med en overflyvning.

I øjeblikket er dronen også mere nøjagtig end den ellers avancerede marksprøjte, der anvendes på Klitgaard Agro. Sprøjten kan højest gå ned til at sprøjte i kvadrater på en gange en meter.

”Men det er vildt imponerende at se de enkelte sprøjtedyser åbne og lykke alt efter om der er behov for sprøjtning i det enkelte område,” konstaterer Michael Bundgaard.

”Når vi får mulighed for at sprøjte på endnu mindre områder, kan vi reducere forbruget af kemi yderligere,” fortsætter han.

Sponsoreret Gjensidige: Drone sparer 30 procent af sprøjtemidlerne

Dronerne indtager dansk landbrug: Få styr på reglerne

Klitgaard Agro er kun et af mange eksempler på hvordan droner er ved at gøre deres indtog i dansk landbrug.

”Vi oplever at stadig flere af vores landbrugskunder henvender sig til os med spørgsmål omkring flyvning med droner og regler for forsikring. Det gælder for droner som benyttes både i privat og erhvervsmæssig sammenhæng” siger Steen Berg, Landbrugschef hos Gjensidige. 

Brugen af droner er reguleret i luftfartsloven og luftfartsstyrelsen har udstedt en bekendtgørelse omkring flyvning med droner.

Som ejer af en drone er du forpligtet til at tegne en ansvarsforsikring, som dækker det objektive ansvar for eventuelle skader på andre personer eller deres ting, der måtte ske under flyvning.

Dette gælder for alle droner, som vejer over 250 gram samt alle droner, som benyttes til flyvning i byområde.

Droner og udstyr til professionelt brug kan desuden være en stor investering. Har du indkøbt en drone, som skal bruges i erhvervsmæssig sammenhæng, er det derfor altid en god ide at kontakte dit forsikringsselskab og få rådgivning omkring, hvordan du er bedst dækket ind – både ved tyveri og skader på dronen og i forhold til ansvar. Du kan se mere om droneforsikring her.

Emneord

sponsoreret , Gjensidige , drone , sprøjtemidler , kemi , sprøjtekort

Forsiden lige nu