Druknede i coronagæster: Gods trækker naturfond i minus

Skovsgaard Gods på Langeland fik et underskud på 3,9 millioner sidste år trods rekordstor tilstrømning af besøgende. Godset var dermed den primære årsag til at Danmarks Naturfond fik underskud i 2020.

Som så mange andre steder, hvor der var rekordbesøg, fik Skovsgaard Gods på Langeland ikke glæde nok af de mange turister, der på grund af corona søgte danske oplevelser. Der kom simpelthen for mange til, at de kunne nå at bruge penge, fordi trængslen var stor til blandt andet butik og cafe.

Så Skovgaard Gods blev i 2020 den primære årsag til, at Danmarks Naturfond, som driver ejendommen, fik et underskud på 3,9 mio. kr.

"Vi blev væltet af de mange gæster, der besøgte os sidste år. Men der er også mange årsager til underskuddet. Skuffende salg af en fårebesætning og dårlig indtjening på kartofler blandt andet. At drive et gods i dag er som at vende en supertanker, det tager tid, men det er selvfølgelig for ringe, at underskuddet er der, siger fondsleder Anders Kay Gormsen til det regnskab, som er det dårligste, som fonden har leveret  siden 1995. 

Skovsgaard Gods er i gang med en proces, hvor der bliver satset på turister og natur frem konventionelt landbrug. 

"Jeg mener stadig, at den store satsning på mere natur end landbrug på Skovsgaard er den rigtige vej at gå, samtidig med at vi driver et lille landbrug på 65 hektar med en forpagtning på 30 hektar, som vi arbejder på at gøre lønsomt. Vores vildgræsning skal nok også give et overskud, jeg er fortrøstningsfuld. Men det er mange forretningsområder, der skal spille sammen for at et så stort gods med mange områder skal give overskud" siger Anders Kay Gromsen.

Det ser ud til, at besøgstallet på godset i år er tilbage på et normal sommertal.

"Det er så lidt skuffende, men vi vil gerne have 10 - 20 procent flere besøgende næste år", siger han.

Danmarks Naturfond har efter det negative resultat i 2020 en egenkapital på 14,8 mio. kr.
ar.
 

Faktaboks

I 1979 overtog Danmarks Naturfond Skovsgaard Gods som gave fra godsets sidste private ejer, frøken Ellen Fuglede.

Hun ønskede at bevare den natur og det sted, hun holdte så meget af og boede hele sit liv.

Derfor ser man stadig i dag levende hegn, stendiger og engarealer, som de så ud i starten af 1900-tallet, da frk. Fuglede var barn.

Den historiske natur er med til at gøre Skovsgaard til et af Danmarks Naturfond mest unikke naturområder.

Skovsgaard Gods ligger ved østkysten på Sydlangeland og fungerer i dag som økologisk landbrug, som formidling med fire forskellige udstillinger – plus et t centrum for naturformidling.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle