DTL henter tysk sæd til Danmark

Da danske ornestationer var ved at løbe tør for sæd, stod DTL og Breeders klar til at supplere med sæd fra danske orner i Tyskland.

Der er opbrud i det danske avlssystem for tiden. Da en række avlsbesætninger fra nytår valgte at stå uden for det nye DanAvl, betød det, at man på danske KS-stationer var nødt til at fortynde sæden mere end normalt for at kunne levere det sædvanlige antal portioner til kunderne.

Men i henved 10 år har DTL og Breeders haft over 1.000 danske landrace-, yorkshire- og duroc-orner på KS-stationer i Tyskland.

»De har serviceret tyske kunder, men i den situation, der opstod omkring nytår, havde vi kapacitet til at levere til danske kunder også«, fortæller direktør Thorsten Simonsen, DTL, der ikke er med i det nye DanBred.

Sammen med Breeders A/S har man siden januar tre gange ugentligt hentet sæd i Tyskland og distribueret det til danske sohold.

Samme pris

Prismæssigt ligger sæden fra Tyskland på samme niveau som sæd fra danske stationer. Køber man navnesæd, betaler man navnesædsafgift på linje med sæd fra danske KS-stationer.

DTL og Breeders har modsat danske KS-stationer valgt, at kunderne skal betale for avlsarbejdet gennem en navnesædsafgift frem for en model med et fast gebyr pr. årsso.

»Vi har fået god respons på vores initiativ. Vi oplever, at mange svineproducenter gerne vil have et alternativ til det, de kan få tilbudt fra danske KS-stationer«, lyder det fra Thorsten Simonsen.

Tiltaget giver også en bedre økonomi og udnyttelse af ornerne på de tyske KS-stationer, som i perioder ikke har været udnyttet så godt.

2 ½ mio. flere smågrise eksporteres i 2022

Når Thorsten Simonsen ser i krystalkuglen, ser han en smågriseeksport, der stiger med en halv mio. smågrise årligt de næste fem år.

Selvom hans virksomhed lever af eksport, mener han ikke ubetinget, at øget eksport er godt.

»Det øger vores sårbarhed i tilfælde af sygdomme«, bemærker han.

Han ser tre årsager til at smågriseeksporten vil stige:

Effektiviteten i danske sohold stiger. Det øger smågriseoverskuddet

Hverken plads eller rammevilkår tilsiger øget slagtesvineproduktion i Danmark

Konkurrencen på markedet for svinekød er hård. Det er svært for lande med høje omkostninger at konkurrere

»Vi ser fortsat tyske og polske slagtesvineproducenter betale gode priser for danske smågrise. De har svært ved at købe gode smågrise andre steder«, konkluderer han.

Faktaboks

Danske orner 
i Tyskland

  • Står på KS-stationer og har hidtil alene serviceret tyske sohold
  • Der er både landrace, yorkshire og duroc-orner
  • Sæden leveres via DTL/Breeders tre gange pr. uge

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle