Dugfriske tal: En fjerdedel af gasforsyningen kommer fra biogas

Andelen af biogas i den samlede gasforsyning steg med 37 procent fra 2020 til 2021, viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

En fjerdedel af den naturgas, der rammer danske virksomheder og forbrugere, stammer nu fra biogas.

Det viser nye tal for Forsyningstilsynet.

- Den voksende andel af bionaturgas i det danske system er alt andet lige med til at imødegå nogle af de bekymringer for forsyningssikkerheden, som vi har oplevet i den senere tid, siger direktør for Forsyningstilsynet, Carsten Smidt ifølge en nyhed på tilsynets hjemmesiden.

Forsyningstilsynets nye markedsrapport viser endvidere, hvordan produktionen af bionaturgas er steget markant i perioden fra 2015 til 2021 fra 26 til til 499 millioner kubikmeter.

Målt i procent af det samlede danske forbrug af naturgas har der været tale om en stigning fra 1 procent til 26 procent.

Prisen steg med 550 procent på et år

Den nye opgørelse sætter også tal på den prisstigning, som mange virksomheder og forbrugere oplever.

Prisen for naturgas på det danske marked steg med 550 procent i 4. kvartal 2021 sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Prisen på gas slog faktisk rekord juleaften ifølge tallene, der kun rækker til og med fjerde kvartal 2021.

Den 24. december 2021 slog prisen en historisk rekord med en pris i gennemsnit på dagen på 16,27 kroner pr. kubikmeter.

Gennemsnitsprisen i hele kvartalet var på 8,69 kroner per kubikmeter. Gennemsnittet i samme periode 2020 var på 1,33 kroner.

Ud over de historiske prisstigninger bød året også på usædvanlige prisudsving. F.eks. blev årets laveste gennemsnitspris registreret i februar måned, hvor efterspørgslen på gas og dermed også priserne ellers normalt er på deres højeste.

Overvåger gasforsyningen

Forsyningstilsynet overvåger løbende forhold, som kan have betydning for konkurrencen på det danske og europæiske marked for køb og salg af naturgas.

Tilsynet har i den forbindelse observeret en stigende grad af transport af gas fra Danmark til Tyskland, som strider mod, hvad prissignalerne umiddelbart ville diktere. Der er her tale om, hvad Forsyningstilsynet anser som uhensigtsmæssig markedsadfærd.

- Vi har observeret en stigende tendens til, at markedsaktører systematisk har eksporteret gas fra Danmark til Tyskland, også selvom prisen syd for grænsen har været lavere, og gevinsten ved salg i Danmark derved kunne have været højere. Der kan være flere årsager til dette, hvilket er noget, vi vil se nærmere på i den kommende tid, siger Carsten Smidt.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle