Dyrechauffører til minister: Tal med os, eller vi strejker

Dyrechauffører giver ultimatum til fødevareministeren - strejker på onsdag, hvis ikke han kommer ud af busken.

Landets dyrechauffører er parat til at strejke onsdag, medmindre de hører fra fødevareminister Mogens Jensen inden da.

Det blev chaufførerne, ifølge JydskeVestkysten, enige om søndag ved et stormøde.

"Hvis ikke vi har Mogens Jensen i tale senest tirsdag, så står bilerne stille fra onsdag morgen og indtil han kommer i tale. Skal det vare 14 dage, må det vare 14 dage", siger chaufførernes talsmand Torben Grønhøj Jensen til avisen.

Ifølge talsmanden vil man gerne forsøge at skåne slagterierne, der i forvejen er langt bagud med slagtningerne på grund af corona.

ansvaret ligger hos landmanden

Sagen drejer sig om, at chaufførerne, som beskrevet her på Landbrugsavisen.dk, er stærkt utilfredse med, at de ofte bliver mødt med politianmeldelser og bøde i de få tilfælde, hvor en ikke transportegnet gris kommer med lastbilen til slagteriet.

Chaufførerne påpeger, at det er landmændenes ansvar at sikre, at ingen af grisene - eller kreaturerne for den sags skyld - har f.eks. brok eller betændelse.

Dette bliver bakket af både vognmændene, Danish Crown, en nu pensioneret dyrlæge og ikke mindst Danske Svineproducenter.

For en måned siden mødtes chaufførerne til stormøde, hvor de aftalte at give politikerne fire uger til at finde en løsning. Dette er tilsyneladende ikke lykkedes, og derfor bliver truslen om strejke nu reel.

ændret lovtekst

Med et forslag til en ny dyreværnslov forsøgte den tidligere blå regering at sende det lovmæssige ansvar over til landmænd og eventuelt vognmænd, altså ikke chaufførerne.

Loven blev dog først vedtaget efter regeringsskiftet, og inden da nåede lovteksten at blive ændret, så chaufførernes retskrav forsvandt, lyder det fra advokat Jacob Forman, der ført en række sager på området.

Med den nye dyreværnslov trådte en ny vejledning for kontrol af dyretransporter i kraft 1. oktober, men den har ifølge chaufførerne ikke haft den store effekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle