Dyrenes Beskyttelse: Vi har tre ønsker til en ny regering

Det er store kriser, den nye regering skal løse, og dyrene må ikke blive glemt, advarer Dyrenes Beskyttelse, som fremsætter tre overordnede ønsker til en ny regering.

Der er en dyrevelfærdskrise i dansk landbrug, og det skal den kommende regering gøre noget ved.

Sådan lyder budskabet fra dyrevelfærdsorganisationen Dyrenes Beskyttelse.

Natten til onsdag blev det klart, hvordan mandaterne efter folketingsvalget fordeler sig, og mens partilederne skal forhandle en regering på plads og jonglere med ministerposterne har Dyrenes Beskyttelse tre overordnede ønsker.

Ifølge organisationen skal den såkaldte dyrevelfærdskrise i dansk landbrug lrubrikkerøses, men dertil må klima-omstillingen af landbruget heller ikke blive på bekostning af dyrevelfærden, og så skal dispensationer fra dyrevelfærdsloven tilbagerulles.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Hver eneste dag dør over 29.000 pattegrise, 85 procent af alle æglæggende høns brækker brystbenet og hvert år sendes over 10 millioner grise på lange, brutale dyretransporter ud af landet. Det er bare nogle af problemerne, men listen er alenlang, og en ny regering kan ikke sidde det overhørig, udtaler Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

- Landbruget har i årtier haft mulighed for at løse problemerne selv, men nu må politikerne gribe til lovindgreb for at beskytte dyrene. Tiden er løbet fra frivillige aftaler for landbruget, understreger hun.

Mindre animalsk produktion og CO2 afgift 

Organisationen håber, at den kommende politiske top vil sikre fokus på klima- og biodiversitetsudfordringerne, og at disse ikke modarbejder hinanden.

- Det vil være et selvmål, hvis flere dyr bliver lukket inde i trange stalde i klimaeffektivitetens navn, advarer Britta Riis og fortsætter:

- En ny regering bør prioritere en markant mindre animalsk produktion som et middel til at opnå en mere bæredygtig fødevareproduktion, der giver plads til dyr og natur. Men det kan ikke stå alene. Der skal også sættes massivt ind for at skabe bedre vilkår for de mange millioner dyr, som fortsat vil være en del af dansk landbrug, lyder det.

Dyrenes beskyttelse understreger, at organisationen er fortaler for en klimaafgift på landbruget, som understøtter omstilling af landbruget.

Organisationen foreslår, at indtægterne fra en klimaafgift tilbageføres til plantebaseret omstilling af landbruget eller til landmand, der lever op til en række krav til dyrevelfærd, miljø og biodiversitet.

Ingen undtagelser i naturnationalparker

3. juni 2021 vedtog et flertal i Folketinget et lovforslag, som giver statens nye naturnationalparker mulighed for at søge dispensation fra dyrevelfærdslovens krav om pasning og tilsyn.

Den mulighed er unødvendig og bør tilbagerulles af en ny regering, mener Dyrenes Beskyttelse.

- Konsekvensen af den nye lov er, at man har udhulet dyrevelfærdsbeskyttelsen. Alle dyr skal være lige for loven. Vi er ikke modstandere af naturnationalparker, tværtimod. Men vi mener ikke, at dispensationsmuligheden overhovedet er nødvendig for at opnå naturnationalparkernes målsætninger, og derfor bør den fjernes af en ny regering, siger Britta Riis.

/kold

Emneord

Folketingsvalg 2022

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle