Dyrest for Danmark at blive ramt af udbrud af svinepest i vildsvin

Det vil blive dyrt for Danmark, hvis landet bliver ramt af afrikansk svinepest - især i vildsvinebestanden.

Økonomer fra Københavns Universitet offentliggjode tirsdag en ny analyse, der anslår, at et mindre udbrud blandt tamsvin i Danmark kan koste Danmark op mod 2,5 milliarder kroner i tabte indtægter, mens et udbrud blandt vildsvin kan koste op mod 5 milliarder kroner.

Det er økonomer fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, som har vurderet de mulige økonomiske konsekvenser for Danmark hvis spredningen af afrikansk svinepest fortsætter i Europa. Forskerne har vurderet de økonomiske konsekvenser ved et 'tænkt udbrud' i Tyskland eller Danmark.

Tallet ligger 'en smule' højere end tidligere anslået, hvor forskere på anledning fra Fødevarestyrelsen anslog omkostninger til at ligge på "mindst to milliarder kroner" ved et udbrud blandt tamsvin. Nu viser de nye beregninger altså, at et udbrud blandt vildsvin bliver endnu dyrere.

”Vi er verdens største eksportør af levende svin, og vi har en stor eksport af svinekød til både Asien og Europa. Derfor risikerer Danmark at blive påvirket relativt hårdt af et udbrud af afrikansk svinepest,” siger Henning Otte Hansen, økonom fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Danmark har i dag 27 procent af verdensmarkedet for levende svin og 34 procent af EU’s samlede eksport – langt de fleste smågrise sælges til Tyskland.

UDBRUD HOS VILDSVIN KOSTER PÅ LANGT SIGT 

Ti EU-lande har siden starten af 2014 haft udbrud af afrikansk svinepest. Nogle af landene er ramt af udbrud i vildsvinebestanden, og indtil september i år var der rapporteret om 4.142 tilfælde af svinepest i vildsvinebestande i Europa mod 5.403 for hele sidste år.

Det kan have store økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis vildsvin rammes af afrikansk svinepest.

For mens der kun er tre måneders karantæneperiode for udbrud i almindelige svinebesætninger, før et land officielt erklæres fri for afrikansk svinepest, så er der 1-2 års venteperiode ved udbrud i vildsvinebestande.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle