Dyretransport: Ny aftale betyder tusind ekstra kontroller næste år

Miljø- og fødevareministeren har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om øget kontrol med lange dyretransporter.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en ny aftale vedrørende kontrollen af dyretransporter.

I den nye aftale bliver der skruet godt op for kontrollerne af svinetransporterne.

Således står der, at der i sidste halvår af 2019 skal udføres 250 indladningskontroller om måneden mod 100 årlige kontroller, som det er nu.

"Det er sund fornuft at skrue op for kontrollen og få et godt overblik over, hvordan det står til på området, når også antallet af dyretransporter er steget. Vi styrker kontrollen med dyrenes transport, så vi får bedre styr på, at rammerne er gode nok til en lang tur gennem Europa", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

For cirka en måned siden tvang et flertal i Folketinget bestående af Danske Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten regeringen til at gå i forhandling om en skærpelse af kontrollen med lange dyretransporter.

Baggrunden for en skærpe kontrollen er, at det i sommer kom frem, at Fødevarestyrelsen har opgivet at følge hundredevis af sager, hvor reglerne for dyretransporter ikke er blevet fulgt, til dørs.

"Nu får vi kontrolleret mange flere transporter og skærpet indsatsen over dem, der ikke kan eller vil overholde reglerne. For fremtiden kommer der 100 procent kontrol af dem, der igen og igen tilsidesætter reglerne til skade for dyrevelfærden", siger Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Derudover får dyrlæger 50 procent mere tid til at kontrollere hver gris inden transport ud af Danmark i aktionsperioden. Det skal give bedre mulighed for at kontrollere for halthed og skuldersår.

Efter aktionsperioden vil landmænd og transportører gå tilbage til den normale kontroltid, mens aktionsperioden blive holdt for dem, der har fået anmærkninger.

Hverken Socialdemokratiet eller Enhedslisten er dog med i den endelige aftale.

1. juli begynder man at oplære nye kontrollører, og de mange ny kontroller vil starte fra 15. august 2019.

OBS. 15:41: Opdateret med aftalens indhold.

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle